Zabranjena distribucija poslednjeg broja Svedoka

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 03.06.2003.

19:54

Default images

Okružni sud u Beogradu zabranio je u utorak distribuciju poslednjeg broja nedeljnika Svedok, zbog objavljivanja navodnog intervjua sa Miloradom Lukovićem Legijom. Odluka je doneta na predlog Okružnog javnog tužilaštva, a na osnovu Zakona o javnom informisanju. Ministarstvo kulture i medija Srbije saopštilo je da objavljivanje navodnog intervjua sa glavno-osumnjičenim za ubistvo premijera Djindjića predstavlja pokušaj uznemiravanja javnosti, umanjenja značaja policijske istrage, te da je u pitanju apsolutni nedostatak etike. U saopštenju se dodaje da iza organizacije objavljivanja navodnog intervjua sa Lukovićem stoji grupa ljudi bliskih jednoj od osoba uhapšenih tokom policijske akcije Sablja.

Svedok nije napravio intervju sa Lukovićem, već da je, na naslovnoj strani i sa odrednicom “mega-senzacionalno”, preneo razgovor koji je navodno sa njim obavio istoimeni nedeljnik iz Skoplja.

Ministar kulture i medija Branislav Lečić ocenio je, u izjavi za Fonet, da je nedeljnik Svedok aktivno radio na promociji kriminalnih grupa: "Ako se u jednom trenutku u Svedoku može pojaviti na naslovnoj strani, bez obzira odakle je prenešen, čovek koji je državni neprijatelj broj 1 i koji direktno ugrožava ustavni poredak, to je direktno prst u oko državi, jer to znači da mi razgovaramo sa neprijateljima države na "ti", o tome da svako može osnovati časopis ako ima pare i rušiti ustavni poredak države. Znači, ozbiljna država mora da otkrije taj specijalni rat, mora tragove i izvore svega toga da sazna i da se odbrani. Dakle, ovde se iza medija i slobode medija, zaklanja jedna kriminalna grupa", kazao je Lečić.

 Sa druge strane, glavni urednik Svedoka Vladan Dinić kaže da njegov list nije mogao da propusti da objavi razgovor sa najprogonjenijim čovekom u Srbiji: "Mislimo da je objaviti intervju sa Bin Ladenom ili sa Legijom, koji je apsolutno toliko tražen ovde, koliko je Bin Laden tražen u svetu, jeste izazov za svaku redakciju, svakih novina", kazao je Dinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: