Reakcije na odluku državnog tužioca u Podgorici

Izvor: B92

Subota, 31.05.2003.

10:34

Default images

Nevladine organizacije i opozicione partije u Crnoj Gori oštro su protestovali zbog odluke osnovnog tužioca u Podgorici Zorana Radonjića da odustane od krivičnog gonjenja četvorice optuženih u aferi seks trafikinga, po tužbi moldavske državljanke S. Č. Zajednička je ocena da je tužilac doneo političku odluku, u cilju zaštite pojedinaca iz crnogorskog državnog vrha, izveštava iz Podgorice dopisnik radija B92 Srđan Janković. Jedan od osumnjičenih, Zamenik državnog tužioca Zoran Piperović najavio je da će tužiti istražnog sudiju Anu Vuković zbog u petak saopštenog stava da je po njenom mišljenju bilo prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv četvorice okrivljenih i još nekih osoba koje su u postpuku tretirane kao svedoci. Sudija Vuković nije želela da komentariše najavu okrivljenog Piperovića. Povodom epiloga afere seks trafikinga, otvoreno pismo tužiocu Zoranu Radonjiću uputile su aktivistkinje crnogorskog Ženskog lobija koje su navele da su posle njegove odluke shvatile kako su bile naivne, odnosno da su verovale da će se tokom sudskog postupka utvrditi prava istina. Odsećajući da je nemoguće da se moldavskoj državljanki ništa nije desilo i da niko nije odgovoran pred zakonom Crne Gore, aktivistkinje su navele da je Moldavka S. Č. tražila ono što joj garantuju međunarodne konvencije o ljudskim pravima, pa i crnogorski nacionalni zakon, ali na žalost, kako je rečeno, samo na papiru. Ponovo su se, ovodom odluke tužioca, oglasile i opozicione političke partije u Crnoj Gori. U saopštenju SNP-a se kaže da su njihovi članovi, simpatizeri, kao i svi odgovorni građani, zgroženi montiranom odlukom tužioca da "po nalogu režima odustane od krivičnog gonjenja četvorice okrivljenih u aferi. Ovim činom, režim je dodatno gurnuo Crnu Goru u sunovrat bezakonja i nepostojanja pravne države", kaže se u saopštenju SNP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: