U regionu najviše žena žrtava nasilja u Srbiji

Izvor: B92

Petak, 30.05.2003.

22:53

Default images

Među zemljama u okruženju, Srbija je na prvom mestu po broju žena žrtava nasilja, pokazalo je istraživanje nevladinih organizacija. Predstavnici nevladinih organizacija ističu da je među ženama u Srbiji svaka treća imala iskustvo sa fizičkim nasiljem, a svaka druga bila žrtva psihičkog maltretiranja. Oni ističu da žene u Srbiji i dalje nedovoljno govore o svojim problemima, posebno maltretiranju koje je najzastupljenije u porodici, a koje doživljavaju od svojih supružnika, ali da je sve više onih koje traže zaštitu i pomoć od ženskih organizacija. Iako se verovalo da su najčešće žrtve neobrazovane i nepismene žene, kao i žene iz ruralnih sredina, stručnjaci navode da su bez razlike nasilju izložene i visokoobrazovane žene.

Iako se u proseku u Hrvatskoj dnevno registruje više od 40 žena žrtava nasilja, predstavnici nevladinih organizacija kažu da je taj broj zapravo pet puta veći budući da tek svaka peta žena prijavi maltretiranje. Oni, međutim, ističu da za razliku od vremena kada se smatralo da su te pojave isključivo problem supružnika koji ne treba nikoga da se tiče, sada se u toj zemlji o nasilju nad ženama sve češće govori i u medijima. Predstavnici nevladinih organizacija iz Crne Gore istakli su da i dalje postoje predrasude da žene u toj sredini najviše trpe i kažu da su gotove sve žene u regionu u manje-više sličnom položaju. Oni navode da u Crnoj Gori i dalje važi pravilo da žena treba da pretrpi i najteže oblike nasilja da bi sačuvala porodicu koja inače važi za najveću svetinju. Jedan od glavnih problema žena u okruženju, kako su istakli svi sagovornici, svakako je zakonodavstvo koje, iako u zemljama u tranziciji odskora na adekvatan način tretira problem raznih vidova zlostavljanja, još uvek ne funkcioniše. Oni navode da će se, nažalost, novi zakoni za koje će biti potreban niz godina da bi počeli da se sprovode na pravi način brže promeniti nego svest kod većine građana regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: