Usvojen Zakon o lustraciji

Izvor: B92

Petak, 30.05.2003.

10:16

Default images

Skupština Srbije usvojila je u petak Zakon o lustraciji, koji predviđa zabranu obavljanja javnih funkcija za one koji su se ogrešili o ljudska prava. Predlagač zakona je Građanski savez Srbije, član vladajuće koalicije DOS. Za zakon je glasalo 111 poslanika, protiv je bio jedan, dok 15 poslanika nije glasalo.

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su i dopune Zakona o matičnim knjigama i Zakon o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar, Zakon o tržištu hartija od vrednosti. Usvojene su i izmene i dopune skupštinskog poslovnika.

Prema Zakonu o lustraciji, lica koja su se ogrešila o ljudska prava ne bi mogla da obavljaju važne političke i javne funkcije u roku od pet godina. To se odnosi na sva lica u pravosuđu, u javnim preduzećima, upravnim odborima javnih glasila, rektore i dekane Univerziteta, vrh policije i vojske, kao i sva lica koja se biraju na izborima. Zakonom je uređeno da se procesom lustracije sa različitih javnih funkcija na odredjeno vreme uklone ljudi koji su u totalitarnim režimima naređivali, sprovodili ili podržavali kršenje ljudskih prava.

Odredbe ovog zakona primenjivaće se na sva kršenja ljudskih prava izvršena posle 1976. godine, od dana stupanja na snagu Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. Skupština Srbije završila je prvo redovno zasedanje u ovoj godini, a već u sredu, 4. juna, održaće vanrednu sednicu na kojoj će poslanici razmatrati predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je predložila Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: