Batić: Istraga o ubistvu Đinđića trajaće više meseci

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2003.

14:51

Default images

Prva suđenja optuženima za organizovani kriminal mogla bi da počnu u septembru, najavio je u sredu republički ministar pravde Vladan Batić. Batić je rekao da je, posle podnošenja krivične prijave protiv 45 osumnjičenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, "pravosuđe na potezu". Prema njegovim rečima, specijalni tužilac prijave protiv ovih lica može da prihvati, odbaci, ili vrati MUP-u na eventualnu dopunu: "Ako prihvati krivičnu prijavu, specijalni tužilac podnosi zahtev za sprovođenje istrage posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu, specijalizovanom za gonjenje krivičnih dela organizovanog kriminala, i to istražnom sudiji tog odeljenja. Istražni sudija sprovodi istragu, saslušava okrivljene, saslušava svedoke, saslušava oštećene, izvodi veštačenje i druge dokaze, i kad se istraga završi, ona može trajati nekoliko meseci, praktično šest meseci, onda se predmet vraća specijalnom tužiocu koji podiže optužnicu". Kada optužnica stupi na pravnu snagu, dodao je Batić, biće održani glavni javni pretresi protiv optuženih, najverovatnije u septembru.

Zgrada Vrhovnog vojnog suda u Beogradu, u kojoj će biti vođeni postupci protiv optuženih za organizovani kriminal i ratne zločine, predata je u sredu Ministarstvu pravde Srbije. Primajući ključeve zgrade od ministra vojske Srbije i Crne gore Borisa Tadića, srpski ministar pravde Vladan Batić najavio je da će zgrada suda biti rekonstruisana, i da će u upotrebi biti od juna: "Ova zgrada je kvalitetnija, verujem funkcionalnija od Haškog tribunala. Do kraja juna sigurno će biti pripremljena i sudnica sa svim onim rešetkama, neprobojnim staklima, kao što ste do sada gledali u filmovima, i najzad, moći ćemo da krenemo u procesuiranje krivičnih dela iz sfere organizovanog kriminala".

U zgradi vojnog suda u Ustaničkoj ulici biće sedište republičkog javnog tužioca, specijalnih tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala i ratne zločine, kao i posebnih odeljenja Okružnog suda za organizovani kriminal i ratne zločine. Zgrada ima pritvorsku jedinicu za oko 200 zatvorenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: