Koštunica nije bio obavešten o sastancima svojih saradnika

Izvor: B92

Četvrtak, 10.04.2003.

16:05

Default images

Dva dana posle hapšenja Radeta Bulatovića i generala Ace Tomića, predsednik DSS Vojislav Koštunica potvrdio je da su se njegov savetnik i načelnik Uprave za Bezbednost Vojske Jugoslavije svojevremeno sastali sa čelnim ljudima zemunskog klana, ali da ga o tome nisu obavestili. “Uveren sam da su radili svoj posao po važećim zakonskim propisima”, rekao je Koštunica na konferenciji za novinare napominjući da veruje svojim bivšim saradnicima. "Ako tu ima nečeg značajog, oni će obavestiti, ako je to razgovor kao i svaki drugi, zašto bi obaveštavali. Njihov je posao takav da se sreću sa raznim ljudima, nisu se sreli u Šilerovoj, sreli su se u Upravi bezbednosti, to je druga priča. Očigledno da nije bilo nekog razloga, ili je trebalo još nešto da se skupi, više takvih stvari, neka pojava, pa da me obaveste, ili sam, možda, na neki način obavešten kroz neku analizu već, ali o svakom razgovoru, znate, pa čime bi se ja bavio. Obavešten sam iz novina, ja ne razumem šta je tu sporno. A drugu informaciju koju imam, u uslovima ovih vrlo restriktivnih propisa naredbe o vanrednom stanju mogu da zaključim jednostavno samo da se radilo o razgovoru u kojem su učestvovali samo ti i ti sagovrnici", rekao je Koštunica.

Koštunica je zatražio da borba protiv kriminala bude sveobuhvatna a ne da se pretvara u lov na političke neistomišljenike i koristi za učvršćivanje pozicija na vlasti. On nije hteo da imenuje Čedomira Jovanovića kao člana Vlade koji je navodno izveo iz zatvora Dušana Spasojevića Šiptara, što je u sredu tvrdio potpredsednik DSS Dragan Maršićanin. "Pojava je daleko važnija od ličnosti, ne zanima me ime i prezime, u ovom trenutku je to potpuno nevažno. Na istrazi je, koju zaista ne bih hteo da remetim, da to utvrdi. Ali mislim čovek koji je u jednom trenutku, to je frapantno, izručen našim vlastima, našao se u zatvoru, u tom trenutku je sumnjičen za neke otmice i sve ostalo, biva izveden iz zatvora. I onda se ispostavlja da je jedan od onih koji su umešani u atentat na premijera Đinđića. To je najvažnije. Bez nekoga ko je vlast, to nije bilo moguće učiniti. Pominju se razna imena, ima nečeg podudarnog u tim imenima koja se spominju ili sa kojima se licitira, prepustimo to istrazi", rekao je Koštunica.Vojislav Koštunica je takođe saopštio da će DSS podržati izmene Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom iz kojeg bi se izbacio član 39. Ovim članom, da podsetimo, moguće je samo izručenje onih državljana protiv kojih su podignute optužnice do stupanja na snaga Zakona o saradnji sa Hagom. Lider DSS je ponovio da neće pozivati optužene za ratne zločine da se predaju, jer je to "na njihovoj ličnoj odgovornosti", ali je dodao da državni organi moraju privesti pravdi optužene za ratne zločine - ako se oni ne predaju sami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: