"Adrija" zatvara predstavništvo u Beogradu

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

13:01

Default images

Slovenački avio-prevoznik Adria Ervejz će zatvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, a razlog za to je što to avio-preduzeće neće produžiti ugovor o letovima za Beograd. Kako javlja dopisnik Radija B92 Jelica Greganović, načelan dogovor postignut sa JAT erlajnzom krajem prošle godine, bio je da do ovog proleća na relaciji Ljubljana-Beograd lete samo avioni JAT, u kojima će biti određen broj Adrijinih sedišta, ali da od proleća za Beograd leti i Adrija, 2 puta sedmično, dok bi JAT leteo 4 puta. "Kada je Adrija' zamolila za dozvolu za letenje, u Beogradu su nas odbili", izjavio je za B92 Branko Sodnik, pomoćnik direktora Adrije, dodavši da se Adrija još od decembra 1999. trudila da postigne dogovor. "Adrija više nema interesa da pregovara. U avionima JAT, koji će i dalje leteti za Ljubljanu, Adrija više neće zakupljivati sedišta", rekao je on. Sodnik je celu situaciju nazvao "jako komlikovanom", potvrdivši da su i dalje najveći problem Adrijini letovi u Prištinu, za koje je Adrija dobila dozvolu od UNMIK. "Možda ćemo jednom uspeti da se nešto dogovorimo. Adrija je spremna da ponovo uspostavi saradnju, ali ne na ovaj način", rekao je Sodnik. JAT i Adrija ne mogu da se dogovore o jednakom broju letova i sedišta u avionima, a oba preduzeća tvrde da su u podređenom položaju u odnosu na ono drugo i zbog toga je dogovor pao u vodu.

Slične probleme imali su Adrija i Montenegro erlajnz, pa je prošle nedelje Sodnik najavio da će slovenački avio-prevoznik zatražiti zaštitu od slovenačkog Ministarstva saobraćaja. Predstavnik Adrije kaže da je crnogorski avio-prevoznik prevezao 40.000 putnika, a slovenački dva puta manje. Konačan dogovor je ipak postignut s crnogorskim Ministarstvom saobraćaja i Adrija će za Podgoricu leteti tri puta sedmično, a Montenegro erlajns dva puta. Zvanična dozvola za Adrijine letove u Podgoricu još se čeka, jer ju je do sada davala Savezna kontrola letenja. Prema rečima Branka Sodnika, problem je "u ovom prelaznom periodu, kada se očekuje da Crna Gora preuzme ingerencije za davanje dozvola za letenje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: