"Obustaviti privatizaciju za vreme vanrednog stanja"

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

12:05

Default images

Posle atentata na premijera Đinđića, ekonomisti su izrazili strahovanje da će taj događaj umanjiti interes investitora za domaća preduzeća. Iz Vlade Srbije stiglo je uverenje da se privatizacija odvija redovnim tokom i da vanredno stanje neće umanjiti planirani novac od prodaje firmi. Narodni pokret Otpor, međutim, zatražio je od Vlade Srbije da obustavi dalji proces privatizacije dok traje vanredno stanje.

Predstavnik Otpora, Ivan Marović, kaže da vanredno stanje nije pravi ambijent za prodaju preduzeća: "Razlog zbog čega smo se odlučili da pokrenemo ovu inicijativu, jeste to što su sindikalna prava tokom vanrednog stanja ograničena, dakle ne postoji pravo na štrajk, tako da radnici čije se firme privatizuju ne mogu na adekvatan način da spreče moguće zloupotrebe", kazao je Marović

Direktor Centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka, Danilo Šuković kaže da je opravdan zahtev Otpora za zaustavljanje privatizacije: "Za proces privatizacije je od velikog značaja da on bude maksimalno transparentan i da se odvija, da kažemo tako, u normalnim uslovima, a vanredno stanje nije ambijent za to. Svaka sumnja na proces tranzicije i transakcije koje se u to vreme odvijaju donosi veću štetu, nego korist. Čim se završi vanredno stanje, a nadamo se da neće dugo trajati, mogu se nadoknaditi te transakcije koje nisu obavljene u ovom vremenu", kazao je Šuković.

 Ukidanje vanrednog stanja sa pozitivnim rezultatima konačnog obračuna sa organizovanim kriminalom, dalo bi, po oceni Otpora i Danila Šukovića "zeleno svetlo za ozbiljan ulazak inostaranog kapitala na tržište".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: