Korać: Komandant JSO direktno umešan u ubistvo Stambolića

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

12:43

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać saopštio je u ponedeljak da je u ubistvu bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića direktno učestvovao dosadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Dušan Maričić Gumar. Korać je taj podatak izneo na sednici Odbora za oslobadjanje Ivana Stambolića koji je formiran nakon njegove otmice: "Ja ću sada prvi put reći, bez obzira što teče istraga, da je u to ubistvo direktno umešan dosašnji komandant jedinice, Dušan Maričić Gumar, ali svi vi pitate, isto kao i ja, ko su naredbodavci. Koliko je meni poznato, danas će biti raspisana i poternica za Mirom Marković koja je napustila zemlju onoga dana kada joj je istekao imunitet u Saveznoj skupštini. Gospođa se pripremila da u Rusiji sačeka da vidi šta će se sve desiti, kako ona misli, da bude van domašaja pravde. Ja se duboko nadam da će oni koji su ovo politički naredili uskoro i sami odgovarati. Što se tiče istorije, ona im je presudila, ali budite sigurni da će odgovarati i pred ovozemaljskim sudovima i da će dobiti kazne za ovo što su uradili", kazao je Korać.

Slučaj Stambolić rasvetljen je prošle nedelje, mada je Odbor već mesec dana nakon njegove otmice primio jedan veoma važan telefonski poziv. Član Odbora Biljana Kajganić rekla je da u septembru 2000. godine jedna osoba saopštila, ispostaviće se, tačne podatke o Stambolićevom ubistvu: "Devetog oktobra 2000. godine javilo se jedno lice i tada je saopštilo da je Stambolić skončao odmah, da je naredbodavac za njegovo ubistvo Mira Marković, a da su učestvovali u tome Rade Marković i general Dragan Ilić, da je saglasnost za to dao Vlajko Stojiljković i istog dana mi smo obavestili i policiju, a 10. oktobra i tužilaštvo. Po svoj prilici na tome se ništa nije radilo i sada se ja pitam gde se nalazi general Ilić, da li je u policiji i da li zauzima i dalje visoko mesto u policiji", kazala je Kajganić.

Vlada Srbije odlučila je da Ivan Stambolić bude sahranjen uz najviše državne počasti. Vlada je predložila i da Stambolić bude sahranjen u Aleji velikana, ali će konačnu odluku o tome doneti porodica. Kako Radio B92 saznaje, Ivan Stambolić će biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Topčiderskom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: