Analiza napada na Đinđića u medijima

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2003.

18:02

Default images

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije će, u saradnji sa drugim vladinim službama, a na zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova, sačiniti analizu napada na ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića u medijima u proteklih nekoliko godina, kako bi se na taj način pomoglo istrazi. Obavešteni izvori kažu da je reč o nastojanju da se prikupe podaci o najavama pojedinih događaja vezanih za aktivnosti kriminalnih grupa koje su davali političari i analitičari, kao i tekstovima koje su pisali novinari povezani sa tim grupama. Odluka o sačinjavanju posebne analize medija doneta je nakon što se ispostavilo da su pojedini listovi u Beogradu, neposredno uoči ubistva Đinđića, objavljivali podatke koji su mogli da budu dostupni samo dobro obaveštenim ljudima iz Bezbednosno informativne agencije, policije ili kriminalnim grupama. Policija želi da utvrdi ko je i na koji način dostavljao te podatke, kako bi se olakšalo pronalaženje svih koji su umešani u ubistvo Đinđića. Akcija, kako objašnjavaju izvori, neće biti usmerena na medije, nego na konkretne ljude koji su se pojavljivali u medijima.

Prema navodima obaveštenih izvora, optužbe na račun Đinđića i vlade da su povezani sa kriminalom prvi put su lansirane u časopisu Panorama. Publikaciju je uređivao novinar Bratislav Grubačić, a u Srbiji se pojavila samo jednom. Izvori kažu da je tokom istrage o ubistvu premijera Đidnjića utvrđeno da je Grubačiću plaćeno štampanje broja Panorame. U posao na izdavanju publikacije bio je umešan i ubijeni finkcioner Državne bezbednosti Momir Gavrilović. Dosadašnja istraga je, inače, pokazala da je Milorad Luković Legija značajan deo novca dobijenog od otmica zadržavao za sebe. Reč je o milionima maraka kojima je, navodno, finansirao porodice ubijenih pripadnika jedinice za specijalne operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: