Podsećanje na štrajk JSO-a: Crvene beretke i zemunski klan

Izvor: B92

Subota, 22.03.2003.

16:54

Default images

Potraga za glavnoosumnjičenima za ubistvo premijera Zorana Djinjića - Miloradom Lukovićem Legijom i Dušanom Spasojevićem Šiptarom - još uvek traje. Ovih dana pažnju javnosti izazvalo je podsećanje na jedan događaj u kojem su pomenuta dvojica imala, po  svemu sudeći, ključne uloge. Naime nedeljnik Vreme je objavio, a mnogi mediji preneli, stenogram prisluškivanog razgovora između Dušana Spasojevića i nepoznatog muškarca iz kojeg je vidljiva umešanost zemunskog klana u protest Crvenih beretki koji je održan u novembru 2001 godine. Radiju B 92 potvrdjena je autentičnost ovog dokumenta.

B92 vas podseća na neke od izjava datih tih dana kao i na samu atmosferu: "Stanje je otprilike isto od šest sati jutros, kada su oko 100 pripadnika jedinica za specijalne operacije blokirali deo auto puta kod Sava Centra, koji vodi ka Beogradu. Oni su ovde sa oko dvadesetak Hamera, odnosno oklopnih borbenih vozila. Oni zahtevaju da se donese zakon o saradnji sa haškim Tribunalom, i da se smeni ministar policije. Sada su to, kako su rekli, njihovi jedini zahtevi, a posle deset sati videće da li će nastaviti sa blokadom. Ono što se vidi jeste da imaju samo lično naoružanje, tu su i saobraćajni milicioneri koji regulišu saobraćaj i to je sve od neke druge policije ovde", javila je Antonela Riha.

Premijer Đinđić po povratku iz višednevne posete SAD daje sledeću izjavu: "Ja nemam razumevanja za to, mislim da državni službenici ne treba da se bave politikom, postoji ministarstvo koje je zaduženo za to i postoji vlada koja je zadužena za to. Ako nisu zadovoljni politikom koju vodi vlada mogu da daju ostavku ili otkaz i da izaberu neki drugi posao. Pogotovo ako već deset godina nisu postavljali pitanje zakonitosti i opravdanosti naredaba koje su dobijali, mislim da su izabrali najlošiji i najneuverljiviji trenutak da se sada osveste i da počnu da diskutuju o politici i da počnu da postavljaju pitanje minsitra i da postavljaju zahtev da oni smenjuju i imenuju ministra unutrašnjih poslova. Ja im savetujem da se bave svojim poslom, imaju jasan opis svoga posla i da rade taj svoj posao profesionalno, a ima ko će da odgovara za političke odluke", prokomentarisao je Đinđić.

Na pitanje novinarke Radija B92 upućeno pripadnicima Crvenih beretki zašto su blokirali auto put i koji su zahtevi, jedan od pripadnika JSO je odgovorio: "Ja sam pomoćnik komandanta. Naši zahtevi su potpuno isti kao što su bili pre tri dana. Ovaj protest je zato što nas dosadašnja naše aktivnosti nisu ozbiljno shvaćene od strane ministra unutrašnjih poslova i načelnika resora Državne bezbednosti. Oni nastavljaju i dalje da lažu, kao što vidite ovde nas ima desetak, ima nas sedamdesetak ili nas možda ima ne znam koliko, ovo je samo jedan deo jedinice. Saopštenje za zavnost biće u deset časova, a konferencija za novinare sutra u Kuli", rekao je on.

Tih dana javna podrška Beretkama stigla je i od njihovog bivšeg komandanta Milorada Lukovića Legije: "Vrlo nekorektno i ponašanje i stav ministarstva unutrašnjih poslova u odnosu na jedinicu za specijalne operacije, pogotovo ako znamo da je ova jedinica tokom svih ovih godina slepo izvršavala zadatke koji su bili postavljeni i ja mislim da je jedan ovakav revolt sasvim opravdan i normalan. Znači, recimo, protestuju lekari oni izađu u belim mantilima, protestuju rudari, oni izađu u rudarskim kombinezonima, protestuju pripadnici JSO oni izađu u svojoj opremi i svojim vozilima. Nisam video ni jedan agresivan akt da su oni ispoljili prema bilo kome. Prema tome, mislim da je to sasvim u redu i ta je to njihov način kako oni to ispoljavaju", kazao je Luković.

Tadašnji savezni predsednik Vojislav Koštunica na pitanje da li je reč o oružanoj pobuni, s obzirom da naoružani ljudi drže u blokadi deo grada daje sledeći odgovor: "Znate, radi se o ljudima koji    po meni nisu, sem možda kada je reč o funkcionisanju saobraćaja, ni na kjoi način nisu ugrozili bezbednost zemlje. Posao koji oni obavljaju jeste takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme od onih koji imaju. Oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća. Mislim da su stvari rešavane ranije ovoga ne bi bilo", kazao je tada Koštunica.

 Posle pet dana i pregovora vođenih u bazi crvenih beretki u Kuli protest  je okončan. Ostavke su podneli načelnik Resora Državne bezbednosti i njegov zamenik, a Jedinica za specijalne operacije stavljena je u nadleznost Javne bezbednosti. Ostavka koju je ponudio ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic nije prihvaćena. Premijer Zoran Djindjic novinarima je tada rekao da "i sada kao i ubuduce nijedna interesna grupa, nikakav strajkacki odbor, niti bilo ko drugi neće postavljati i smenjivati ministre u vladi čiji je on predsednik”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: