Strani državnici koji dolaze na sahranu

Izvor: B92

Petak, 14.03.2003.

16:09

Default images

Još uvek nije poznat kompletan spisak stranih državnika i zvaničnika koji dolaze na sahranu premijera Srbije Zorana Đinđića. Među prvima dolazak je najavio šef grčke diplomatije i predsedavajući Saveta ministara Evropske unije Jorgos Papandreu. Evropsku uniju će na sahrani predstavljati predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Rusku delegaciju na sahrani premijera Srbije predvodiće zamenik šefa ruske diplomatije Vladimir Čižov, specijlni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije za Balkan. Na čelu osmočlane delegacije Republike Francuske je ministarka za evropska pitanja Noel Lenoar. U italijanskoj ambasadi u Beogradu rečeno nam je da na sahranu dolazi devetočlana delegacija Italije na čijem je čelu predsednik parlamenta Pjer-Ferdino Kazini.

Na zahtev predsednika Džordža Buša bivši državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Lorens Iglberger predvodiće američku delegaciju na sahrani ubijenog predsednika Vlade Srbije Zorana Djindića, saopšteno je večeras iz američke ambasade u Beogradu. U pratnji sekretara Iglbergera biće zamenik pomoćnika državnog sekretara Dženet Boug i drugi predstavnici Stejt Dipartmenta i Saveta za nacionalnu bezbednost.

Veliku Britaniju predstavljaće visoki ministar u britanskoj vladi i bivši ministar inostranih poslova Robin Kuk. Kako saznaje agencija Beta u vladinim krugovima u Berlinu, pogrebu premijera Zorana Đinđića prisustvovaće nemački ministar inostranih poslova Joška Fišer i ministarka za privrednu saradnju i razvoj Hajdemari Vičorek-Cojl. Na sahrani premijera Zorana Djindjića Španiju će predstavljati predsednica Kongresa Luisa Rudi Ubeda i šef direkcije za Evropu Ministarstva inostranih poslova Pablo Garsija Berdoi, saznaje Beta u španskom MIP. Ministar spoljnih poslova kraljevine Holandije Jap de Hop Šefer će kao predsedavajući OEBS prisustvovati sahrani premijera Vlade Republike Srbije Zorana Djindjića. U ime Misije OEBS u Srbiji i Crnoj Gori, ambasador Mauricio Masari će takode prisustvovati sahrani.

Sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića će prisustvovati hrvatski premijer Ivica Račan  i ministar spoljnih poslova Hrvatske Tonino Picula. Delegaciju BiH predvodiće predsedavajući Predsedništva BiH Mirko Šarović, a u delegaciji će biti i ministar spoljnih poslova Mladen Ivanić i ministar sigurnosti Bariša Čolak. Iz Republike Srpske na sahranu dolaze predsednik Dragan Čavić, predsednik skupštine Dragan Kalinić i premijer Dragan Mikerević. Iz Slovenije na sahranu Zorana Djindjića dolaze Anton Rop, predsednik Vlade Slovenije i Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije.

Sahrani predsednika Vlade Srbije prisustvovaće i glavni tužilac Haškog suda Karla del Ponte. Portparol glavnog tužioca Florans Artman nije želela da komentariše izjavu ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića datu našem Radiju da je nastojao da obeshrabri Karlu del Ponte u nameri da prisustvuje sahrani. Radi se privatnoj poseti Karle del Ponte, koja nema nikave veze sa zvaničnicima, rekla je Artman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: