Vlada: 56 uhapšenih, 3 zatražila status zaštićenih svedoka

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

20:09

Default images

Policija je danas do 17 časova uhapsila 56 osoba, uključujući osmoricu iz kriminalne grupe koja je osumnjičena za organizovanje i izvršavanje ubistva premijera Srbije Zorana Djindjića, saopštila je u četvrtak uveče Vlada Srbije.

"Osnovano se sumnja da su oni izvršili krivično delo - zločinačko udruživanje. U cilju istrage njihova imena ne mogu da budu objavljena", ističe se u večerašnjem saopštenju vlade. Vlada je saopštila da je na osnovu dosadašnjeg rada istražnih organa prikupljeno "dovoljno informacija i činjenica koje potvrdjuju" da je ta grupa "direktno umešana u organizaciju jučerašnjeg ubistva, kao i pokušaj ubistva predsednika vlade Zorana Djindjića 21. februara".

Vlada Srbije juče je optužila grupu od 200 ljudi za organizovanje i izvršavanje ubistva Djindjića, ali i niz drugih ubistava, otmica i drugih raznih krivičnih dela u prethodnim godinama. Tu grupu vlada je nazvala "zemunskim klanom" i za nju istakla da je "jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupa na prostoru bivše Jugoslavije". Vlada je juče objavila i imena 23 trojice pripadnika tog klana. Prema večerašnjem saopštenju vlade, vodje grupe Milorad Luković-Legija, Dušan Spasojević "Šiptar" i Mile Luković "Kum" nalaze se u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Vlada je navela da su "trojica od osmorice uhapšenih članova zemunskog klana zatražila status zaštićenog svedoka i trenutno su u postupku davanja izjava specijalnom tužiocu". "Izjave koje su do sada dali potvrdjuju učešće ovog kriminalnog klana u do sada navedenim krivičnim delima, ali predstavljaju i osnov za otkrivanje nekih novih ubistava i razbojništava", navodi se u saopštenju vlade.

"U saradnji sa policijama susednih zemalja, kao i obaveštajnim i kriminalističkim službama nekoliko evropskih država, dobijeni su podaci koji potvrdjuju umešanost ovog kriminalnog klana, ali i nekih drugih grupa (pretežno pripadnika policijsko-bezbednosnih struktura u vreme Miloševića, danas udruženih u razne 'patriotsko-nacionalne' saveze) u organizaciju i izvršenje ubistva predsednika srpske vlade", piše u saopštenju. Vlada je istakla da na osnovu do sada prikupljenih informacija "organi koji vode istragu imaju dovoljno činjenica koje potvrdjuju...da je ova grupa direktno umešana u pokušaj ubistva Djindjića 21. februara ove godine, kao i u organizaciju jučerašnjeg ubistva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: