Vanredna sednica Vlade Srbije

Beograd --

Izvor: B92
Podeli

Nekoliko časova posle atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, održana je i vanredna sednica Vlade na kojoj su članovi Vlade doneli odluku za raspisivanje vanrednog stanja u Srbiji. Konferenciji za novinare prisustvovali su svi članovi Vlade, a zaključke Vlade preneo je potpredsednik Vlade Nebojša Čović. "Na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića izvršen je atentat u 12:25 sa zgrade Vlade Srbije. Predsednik Vlade podlegao je ranama u 13:30 u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije. Zoran Đinđić zadobio je prostrelnu ranu u predelu grudnog koša i trbuha, nanetu vatrenim oružjem. Po prijemu u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, konstatovano je da je bez pulsa, pritiska i svesti. Hitna reanimacija je odmah početa i zatim kompletna hirurška intervencija u kojoj su učestvovale kardiohirurška i abdominalna ekipa. To kriminalno delo je potpuno jasan pokušaj onih koji su i prethodnih godina ubistvima pokušavali da zaustave razvoj Srbije i njenu demokratizaciju, da promene tok istorije i Srbiju ponovo izoluju i pretvore u carstvo grupa krinminalaca. Način izvršenja tog atentata je poznat i usledio je posebno posle pokušaja atentata na auto-putu. U međuvremenu, pokrenuta je opsežna istraga u zemlji i inostranstvu, koja je ovih dana trebalo da rezultira hapšenjem. Taj atentat ne može biti sagledan izvan konteksta tih događaja. Vlada Srbije učiniće sve što je u njenoj moći da zaštiti mir i demokratski poredak u Srbiji. Vlada je na sednici proglasila 3 dana žalosti, od četvrtka, 13. marta, do subote, 15. marta. Vlada Srbije, na sednici održanoj 12. marta 2003, na osnovu člana 83. tačka 8, člana 90. tačka 4. i 10. Ustava Srbije i člana 1. i 3. Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja, utvrdila je sledeći predlog za proglašenje vanrednog stanja:

1. Vlada ocenjuje da je atentatom na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića ugrožen ustavni poredak i bezbednost Republike Srbije.

2. Vlada ocenjuje da su zbog ugrožavanja ustavnog poretka i bezbednosti Republike Srbije već nastupile posledice po slobode i prava građana i za rad državnih organa, tako da činjenice u vezi s tim ugrožavanjima i posledicama opravdavaju pretpostavku da je moguće nastupanje i težih posledica po suverenost Republike Srbije, njen ustavni poredak i bezbednost u celini.

3. Vlada ocenjuje da su ispunjeni uslovi za proglašavanje vanrednog stanja predviđenih članom 83. tačka 8. Ustava Srbije i članom 2. stav 1. Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja.

4. Vlada ocenjuje da je sprovođenje mera za otklanjanje vanrednog stanja neophodno odmah, i s tim u vezi da su svi organi bez odlaganja dužni da preduzmu te mere iz svoje nadležnosti.

5. U sprovođenju mera za otklanjanje vanrednog stanja vojska Srbije i Crne Gore primeniće ovlašćenja predviđena za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, utvrđena propisima iz oblasti unutrašnjih poslova. U skladu s tim ocenama Vlada Srbije predlaže da vršilac dužnosti predsednika Srbije, iz napred navedenih razloga, na osnovu člana 83. tačka 8. Ustava Srbije i člana 1. i 4. Zakona o merama za slučaj vanrednog stanja donese odluku o proglašavanju vanrednog stanja na teritoriji Srbije, kao i da doneta odluka bude objavljena u skladu sa zakonom i istovremeno dostavljena Skupštini Srbije i Vladi Srbije.

U Beogradu, 12. marta 2003, Vlada Srbije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 318 idi na stranu