Pokrajinska vlada traži pravnu odgovornost bivšeg režima

Izvor: B92

Petak, 31.01.2003.

15:02

Default images

Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je u petak predlog Deklaracije o pravnom sagledavanju prošlosti i prosledilo ga pokrajinskoj skupštini na usvajanje, zatraživši usvajanje zakona o pravnoj odgovornosti pripadnika bivšeg režima i njihovih pomagača, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije. "Elementarno osećanje ispunjenja pravde mora biti osnova i stub uređenja pravne države i zato pravna odgovornost učesnika, pomagača i korisnika pogodnosti autoritarne prošlosti predstavlja jedini instrument politike kojim se obezbedjuje da nam se prošlost više nikada ne ponovi", navodi se u tekstu predloga Deklaracije. Dodaje se da je želja pokrajinskih vlasti da Deklaracijom otvore društveni dijalog o zloupotrebama nosilaca javnih funkcija i njihovim ogrešenjima o principe slobode, pravde, ravnopravnosti i jednakosti pred zakonom. "Skupština Vojvodine treba da izrazi opšti stav o obaveznom donošenju zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava i drugih propisa koji će na pravni način omogućiti savladavanje autoritarne prošlosti i sistema neprava u kom smo živeli do oktobra 2000.", piše u predlogu Deklaracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: