Tuberkuloza u izbegličkom kampu

Izvor: B92

Četvrtak, 30.01.2003.

15:37

Default images
U poslednjih dvadesetak dana u izbegličkom kampu Bresnica u Kragujevcu registrovana su tri nova slučaja tuberkuloze, a zdravstvene službe tek utvrđuju tačan broj obolelih. Prema tvrdnjama izbeglica u tom kampu, u kome je u lošim higijenskim uslovima smešteno 110 ljudi, žena i dece, od tuberkuloze boluje dvadesetak ljudi, javlja dopisnik Radija B92 Tamara Sretenović.

Prvi slučaj je zabeležen još u oktobru, a druga dva u januaru, izjavila je za B92 Ružica Atanacković šef epidemilološke službe Instituta za zaštitu zdravlja u Kragujevcu: "Preduzete su sve mere koje se u takvoj situaciji preduzimaju, znači urađene su higijenske i sanitarne mere. Ministarstvo je obavešteno, kao MInistarstvo zdravlja, tako i Komesarijat za izbeglice. Očekujemo pomoć. Navažnija mera bi bila preventivno snimanje svih korisnika tog centra i otkrivanje novih slučajeva, ako ih ima, i lečenje", kazala je Atanacković.

Izbegla i raseljena lica smeštena u ovom kolektivnom centru, kažu da za lekarske preglede nemaju para i da samo mogu da nagađaju koliko je obolelih. S obzirom na uslove smeštaja i kvalitet ishrane, kao i stresogene faktore kojima su ove osobe izložene, velika je verovatnoća da će se pojaviti još izvestan broj slučajeva obolelih od tuberkuloze, naglašava Ružica Atanacković.

U kolektivnom centru za smeštaj izbeglih i raseljenih lica u kragujevačkom naselju Bresnica pojavila su se tri slučaja obolelih od tuberkuloze

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: