Ljubiša Buha za B92 optužuje Lukovića i Spasojevića

Beograd --

Izvor: B92
Podeli

"U Beogradu nisam sedam meseci, od trenutka pokušaja mog ubistva, pa sve dok nije objavljena informacija da je u tržnom centru koji ima 12 vlasnika pronađena droga u Surčinu. Ženu su mi kidnapovali Dušan Spasojević zvani Šiptar i Milorad Luković Legija", rekao je u izjavi za TV B92  Ljubiša Buha i dodao da su oni minirali i "mašine i javno se time hvale".

"Ljilja Buha je zakazala sastanak kod javnog tužioca Radeta Terzića. Ko od običnih građana može da zakaže sastanak kod Terzića? On je Ljilju uputio na svog zamenika Maraša, koji je radnik i u tužilaštvu i u zemunskoj mafiji kod Dušana Spasojevića. Molim Radeta Terzića da se oglasi - kako je Ljilja Buha zakazala sastanak kod njega ili ko je za to urgirao, što on, naravno, neće reći. Rade Terzić nije prijavio policiji da je Ljilja Buha bila u Tužilaštvu, već je to učinjeno posle 15 dana. Zamenik Radeta Terzića, Maraš, inače radnik, kao što sam već rekao, kod Dušana Spasojevića i zemunske mafije, nije prijavio dolazak Ljilje Buhe, što je bila njegova dužnost, jer za njom postoji policijska poternica. Maraš je rukovodio akcijom za pronalaženje droge u Surčinu gde je ona kupljena od para (prikupljenih) za otkup otetih i poturena je u lokale koji su vlasništvu 12 ljudi. Maraš angažuje Slobodana Pažina, kuma Dušana Spasojevića, inače zamenika načelnika za krvne i seksualne delikte SUP Beograd", stoji u saopštenju Ljubiše Buhe koji dodaje da će dokaze o tome predati tužilaštvu.

"Imam dokaze da su Dušan Spasojević, Legija  i Slobodan Pažin kidnapovali Miroslava Miškovića i još pet-šest ljudi i učinili oko 30 ubistava. Za sve to sam spreman da svedočim. Odgovorni su i za atentat u Budvi, a imam telefone koje su zvali iz stana. U atentatu na Ibarskoj magistrali učestvovali su Legija i Bracanović, dojučerašnji zamenik načelnika DB-a Srbije. Dušan Spasojević kupio je nekoliko stanova od otmica i poklonio ih JSO-u u Kuli. Poklonio je Gumaru, sadašnjem komandantu jedinice stan u Novom Sadu, što ću sve dokazati", tvrdi Buha dodajući da je pokušana i otmica Bogoljuba Karića.

"Otmicu brata Bojane Kovačević Tref uradili su isti ljudi, a Legija je, navodno bio na strani otetih, u stvari sve javljajući Dušanu Spasojeviću. Isto to Legija je uradio i prilikom otmice Milije Babovića, gde je on pare odneo otmičarima. Pošto ja nikada nisam sumnjao u našu policiju, nadam se da će sve ovo biti vrlo brzo rešeno. Ministar policije Dušan Mihajlović sigurno će rešiti sve ovo, samo mu je nedostajao nedavno doneti zakon. Tu mislim na ubistva, politička ubistva, kidnapovanja, otmicu Stambolića u kojoj je Legija lično učestvovao", kaže Buha. "U slučaju Stambolić, neko je GSUP-u javio broj kombija kojim je on otet. Buca Đurić, tadašnji gradski sekretar MUP-a, taj broj je uzeo i odmah ga javio Radetu Markoviću, tadašnjem šefu DB-a, a ovaj je zvao Legiju i izgrdio ga. Molim poštenog čestitog građanina Beograda da sada tu informaciju javi ponovo, ako može, kako bi pomogao da se razreši otmica Stambolića. Pouzdano znam da je u otmici učestvovao Dušan Spasojević. U pitanju je bio onaj isti beli kombi koji je učestvovao i u akciji hapšenja Slobodana Miloševića. Legija i Dušan Spasojević izazvali su i pobunu Crvenih beretki zato što su Goran Petrović, tadašnji načelnik DB-a i Zoran Mijatović, tadašnji zamenik načelnika DB-a bili na tragu svim ubistvima koje je jedinica uradila. Pošto su se uplašili, Legija i Spasojević su išli na sve ili ništa da naprave pobunu ili krvoproliće u Beogradu", tvrdi Ljubiša Buha.

Radio B92 pokušao je da dobije komentar Buhinih navoda u MUP-u Srbije, ali nam je tamo rečeno da "nemaju komentar". Zamenik okružnog javnog tužioca Nebojša Maraš takođe nije želeo da komentariše optužbe izrečene na njegov račun.

strana 1 od 337 idi na stranu