Dnevnici na albanskom o ubistvu Zemaja

Priština --

Izvor: Beta Kosovo
Podeli

Na naslovnim stranicama nedeljnih izdanja, prištinska štampa veliku pažnju posvećuje ubistvu bivšeg komandanta rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova i takozvanih Oružanih snaga republike Kosova (FARK) Tahira Zemaja, njegovog sina i rođaka.

"Enigmatična ubistva u Peći nemaju kraja. Ubijen Tahir Zemaj zajedno sa dva člana porodice", naslov je uvodnog teksta prištinskog nezavisnog dnevnika "Koha Ditore". Prema pisanjima tog lista, Tahir Zemaj, njegov sin Enis i rođak Hasan ubijeni su u Peći kada je iz dva vozila u pokretu otvorena vatra na vozilo Zemaja. On je pogođen sa više hitaca, a napadači su pobegli. "Koha Ditore" podseća da je Zemajev poslednji javni nastup bio povodom nedavnog suđenja u Okružnom sudu u Prištini, kada je svedočio protiv petorice članova "grupe Dukađini", koje je sudsko veće Okružnog suda u Prištini zbog otmice, zlostavljanja i ubistva četvorice pripadnika OVK i FARK-a, 13. decembra osudilo na višegodišnje zatvorske kazne.

Dnevnik "Bota Sot", za koji se smatra da je blizak Demokratskom savezu Kosova Ibrahima Rugove, piše da su sinoćnja ubistva duboko potresla građane Peći, posebno opštine Dečani, odakle su žrtve, ali i celog Kosova. "Bota Sot" piše da je u poslednje dve godine izvršeno nekoliko atentata na pukovnika Zemaja koji je tokom rata zastupao institucionalnu liniju Kosova, a kosovske institucije branio sve do ubistva. Tahir Zemaj bio je vatreni pristalica DSK i predsednika Kosova Ibrahima Rugove, dok je njegov rođak Hasan Zemaj bio istaknuti aktivista DSK u Dečanima. Ova ubistva su, kako piše "Bota Sot", pojačala tenzije na Kosovu i stvorila nesigurnost u Peći.

Politika

strana 1 od 337 idi na stranu