Milan Trešnjić odbacuje optužbe o događajima iz 1944.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.12.2002.

15:46

Default images

Nekadašnji jugoslovenski oficir i diplomata Milan Trešnjić odbacio je u četvrtak kao "uvredu i klevetu" navode grupe Beograđana da je odgovoran za ratne zločine odmah nakon oslobođenja Beograda 1944. godine. "U prijavi grupe građana sadržana je zlonamerna, iskonstruisana i ogavna laž o meni i o mome navodnom 'priznanju' počinjenog dela ratnog zločina", navodi se u reagovanju Trešnjića dostavljenom agenciji Beta.

Grupa Beograđana podnela je prijavu protiv Milana Trešnjića, nekadašnjeg majora OZNA-e, uz obrazloženje da je u intervjuu za časopis "Krug" "priznao" da je, kako se navodi u prijavi, "u oktobru 1944, po ulasku partizanskih odreda u Beograd, kao pripadnik Šeste ličke divizije, učestvovao u hapšenju, otvaranju evidencionih kartona i ubistvu mnogih nedužnih Beograđana".

U reagovanju, Milan Trešnjić navodi da je o događajima 1944. godine svedočio "za istoriju, a ne za zloupotrebu", kao i da je do tog njegovog svedočenja grupa građana koja ga tuži došla "neovlašteno i piratski". "Kako je grupa građana neovlašteno i piratski došla do tog zapisa, valjda će se pokazati na sudu, onda kada će to biti rezultat moje tužbe, od čega nemam nameru da odustanem", navodi se u Trešnjićevom reagovanju.

On je naveo da je "pravu i materijalnu" istina o događajima u Beogradu oktobra 1944. godine, o radu OZNA-e i o njegovom radu kao pripadnika OZNA-e objavio u knjigama "Vreme razlaza" i "Od Tuđmana do Broza" izdatih 1989. i 1991. godine. "Tu će se naći i pročitati iskreno i časno kazivanje jednog borca, istorijske istine radi, sve ono što će poslužiti sadašnjim i budućim istoričarima za davanje objektivne ocene o tadašnjim događajima i o ratovanju oslobodilaca Beograda", navodi se u pismu Milana Trešnjića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: