"Diskriminacija najveća prepreka u borbi protiv SIDE"

Izvor: B92

Subota, 30.11.2002.

19:26

Default images
Zvaničnici agencije UN za borbu protiv side upozorili su da su diskriminacija i žigosanje obolelih i dalje najveće prepreke u suzbijanju epidemije SIDE u Africi, gde je tom bolešću zaraženo gotovo 30 miliona ljudi. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv side, 1. decembra, šef agencije UNAIDS Peter Pio ocenio je da predrasude s kojima se suočavaju oboleli mogu delovati razornije od bolesti. "Diskriminacija i stigmatizacija i dalje opstaju kao prepreke. Žigosanje povređuje, ono ućutkuje pojedince i zajednice, podriva njihovu snagu, pojačava njihovu ranjivost, izoluje ljude i lišava ih brige i podrške. Moramo srušiti te prepreke ili neće biti šanse za suzbijanje epidemije", rekao je zvaničnik Pio.

 Prema novom izveštaju koji su prošle sedmice objavili UNAIDS i Svetska zdravstvena organizacija, u svetu živi 42 miliona obolelih od virusa HIV, od kojih 30 miliona u Africi. U izveštaju se navodi da je 2002. zabeleženo 5 miliona novih slučajeva zaraze, a da je 3,1 milion lica obolelih umrlo. U izveštaju je konstatovano i da, prvi put, žene čine polovinu zaraženih virusom HIV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: