Besplatno testiranje na HIV-virus

Izvor: B92

Subota, 30.11.2002.

18:17

Default images

U poslednjih par godina sve je veći broj onih koji žele da urade testiranje na HIV-virus. Test koji se radi u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama je "Eliza-test", test novije generacije koji otkriva rana antitela. Međutim, na tržištu su se pojavili tzv. testovi za kućnu upotrebu, čije je reklamiranje intenzivirano uoči svetskog Dana borbe protiv SIDE. Šef savetovališta za SIDU Studentske poliklinike Mila Paunić kaže da su to brzi testovi koji su u upotrebi samo za orijentacionu procenu, najčešće u Africi, a verovatnoća greške je do 10 odsto. "Nigde na svetu se brzi testovi ne koriste za kućnu upotrebu, samo u Jugoslaviji. Ti testovi su vrlo loši zbog toga što smo kod pacijenata ustanovili lažne rezultate. Drastični primeri su da smo u 2 slučaja ustanovili, tim testovima, odsustvo virusa, a naknadni testovi su bili pozitivni na virus. Zamislite da neko, sedeći u svojoj sobi, uradi test i sazna da je pozitivan, bez ikakve podrške", kaže ona. Mila Paunić kaže da medicinski radnici rezultate brzih testova nikad ne saopštavaju pacijentu, već se zbog tačnih rezultata obavlja "Eliza-test" u zdravstvenoj ustanovi.

 Povodom 1. decembra, svetskog Dana borbe protiv SIDE, svi zainteresovani u nedelju mogu da obave besplatno testiranje na HIV-virus u Zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu, a do 15. decembra u Studentskoj poliklinici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: