Roditelji nestalih beba u vladi Srbije

Izvor: B92

Četvrtak, 03.10.2002.

19:31

Default images
Roditelji koji tragaju za svojom decom, koja su navodno nestala još u porodilištu,  razgovarali su u četvrtak u Vladi Srbije sa pravnim savetnikom premijera i načelnikom kriminalističke policije Srbislavom Ranđelovićem. Roditelji su zahtevali da se utvrdi istina o deci, za koju im je rečeno da su umrla prilikom rođenja, a u šta oni sumnjaju. Oni kažu da su obično bile u pitanju prevremene trudnoće, što je lekarima olakšavalo da objasne navodnu smrt deteta. Takođe, u većini slučajeva radilo se o blizancima, od kojih se jedno vodi kao umrlo. Jedan od razloga zbog kojih sumnjaju na bolničko osoblje jeste i taj što im nije dozvoljeno, kako tvrde, da se sami uvere u smrt deteta. "Mi smo došli da nam se objasni, hoće li neko da nam reši enigmu koja nas muči, pojedine ljude 30 godina, pojedine 15, pojedine 10, pojedine 5, pojedine jednu. Da li su nam deca zvanično mrtva ili nisu. Za one koja su zvanično mrtva, da nas ubede da jesu, jer to nisu uradili u godinama kada su nam se supruge porađale, nismo dobili nikakve dokumenete. Kao i sada pošto smo ponovo tražili podatke, opet nema dokumenata. Mi nemamo neke specijalne zahteve, nego jedan jedini vapaj. Mi tvrdimo da postoji organizovani kriminal, to smo dokazali i predali MUP-u. I MUP još nije rekao da nije kriminal, MUP to razmatra", rekli su roditelji. "MUP će ispitati sve prijave, biće izvršene sve provere i biće dostavljen izveštaj tužilaštvu koje će doneti odluku po našem izveštaju", rekao je predstavnik MUP-a.Srbislav Randjelović iz MUP-a Srbije rekao je da će policija sprovesti istragu za svaki ovakav slučaj, ali da je većina njih, prema važećem zakonu, zastarela. "Znam da je pre četiri godine 'pukla' bebi-mafija u Nemačkoj, upravo na bebi iz Republike Srpske. Kada su njihovi lekari progovorili, rekli su da su najjeftinija deca iz Jugoslavije", rekli su roditelji. "Pojedina tužilaštva su odbacila krivične prijave zbog zastarelosti, prošao je određen broj godina i ne postoji mogućnost za bilo kakav krivični progon", rekao je Ranđelović. "Može li pravo na roditeljstvo da zastari? Može li patnja da zastari? Zar je potrebno da nam se kćeri i strahe ponovo porađaju kod kuće, u dvadesetprvom veku", pitali su roditelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: