Advokati i učesnici afere Perišić optužuju Vojni sud

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2002.

16:17

Default images

Civil iz Obrenovca Vladan Vlajković, osumnjičen za učešće u "aferi Perišić" pozvao je u ponedeljak medije i nevladine organizacije da obezbede javnost procesa protiv lidera Pokreta za demokratsku Srbiju  Momčila Perišića i ostalih učesnika afere. Momčilo Perišić uhapšen je 14. marta u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali i optužen za špijunažu, dok se protiv Vladana Vlajkovića i potpukovnika Vojske Jugoslavije Miodraga Sekulića vodi istraga za odavanje vojne tajne i pomaganje Perišiću.

Na konferenciji za novinare, Vlajković i advokatski tim koji zastupa osumnjičene u "aferi Perišić" optužili su vojne pravosudne organe za zloupotrebu tokom istražnog postupka protiv Perišića i njegovih saučesnika. Kao primer, Vlajković je naveo da vojni pravosudni organi nisu dozvolili braniocima uvid u spise iz predmeta protiv njihovih klijenata i što su objavljivali informacije o suđenju učesnicima afere Perišić putem medija. Oni su naglasili da je među tim informacijama bilo dosta neistine.

Vlajković je rekao da su ga predstavnici Uprave vojne bezbednosti uhapsili 13. marta ove godine i da su ga primoravali da lažno svedoči protiv Perišića. Isto su, kako je rekao, ponudili i drugom osumnjičenom učesniku afere, potpukovniku Miodragu Sekuliću. Iako su odbili da svedoče jer "nisu bili umešani ni u kakve nezakonite radnje", Sekulić i Vlajković su 15. marta pušteni na slobodu. Vlajković je rekao i da su mu predstavnici Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije, pošto je odbio da svedoči, dva puta pretresli kuću i zaplenili sve "diskete, video kasete i fleš kartice" i o tome izdali potvrdu. Vlajković je dodao da na tim disketama "nema ništa što bi predstavljalo krivično delo" mada su vojni istražni organi to uvrstili u dokazni materijal. Branilac potpukovnika Miodraga Sekulića, Milorad Pajević rekao je da je njegovom klijentu, koji je još aktivan oficir, zabranjeno da se obraća medijima bez odobrenja pretpostavljenog. Dodao je da su i Sekuliću predstavnici Uprave bezbednosti VJ pretresali stan i oduzimali stvari i diskete bez prisustva svedoka, pečaćenja i numerisanja, a braniocima nije dozvoljen uvid u njihov sadržaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: