Bivši direktor DIN-a oslobođen optužbi

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2002.

15:35

Default images

Krivično veće Okružnog suda u Nišu, kojim je predsedavao sudija Stojadin Jovanović, izreklo je oslobađajuću presudu bivšem direktoru Duvanske industrije Niš Smiljku Kostiću i njegovim saradnicima, rukovodiocima Fabrike duvana i "Jugoduvana" Bori Kostiću, Nebojši Veliškoviću, Vujici Đuriću i Vjekoslavu Radisavljeviću. Oni su bili optuženi za krivična dela zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u privredi. "Na osnovu izvedenih dokaza i mišljenja veštaka Gradskog zavoda za veštačenje iz Beograda, utvrđeno je da Fabrika duvana Niš prilikom kupovine fermentisanog duvana od grčke firme Seke nije pretrpela štetu", obrazložio je Jovanović.

Kostić je presudom Okružnog suda u Nišu, izrečenom nakon trinaestomesečnog suđenja u novembru 1999. godine, bio osuđen na šest godina zatvora. Na odluku niškog suda žalili su se branioci, osuđeni i zamenik okružnog javnog tužioca, pa je Vrhovni sud poništio presudu i naložio obnavljanje postupka za većinu optužbi. Rešenjem i presudom Vrhovnog suda prvooptuženom Smiljku Kostiću potvrđena je izrečena kazna od dve godine zatvora, koja je ušla u zbirnu kaznu od šest godina za krivično delo nesavesnog rada u privrednom poslovanju. Radi se o nezakonitom transferu 300.000 dolara, preko jedne makedonske firme u Austriju, za kupovinu fabričkog automobila, ali je novac, kojeg je nosio Nikola Nikušev iz skopskog "Makedonija tabaka" oduzet na aerodromu "Brnik" kod Ljubljane i do sada nije vraćen.

Kostić je po izricanju presude rekao da bi DIN, da nije bio uhapšen, danas imao novu fabriku cigareta, najveću u Evropi i bio bi vlasnik još dve svetske firme. "Grad Niš pretrpeo je štetu od najmanje 400 miliona maraka", dodao je on. Kostić je najavio da će zatražiti obnovu sudskog postupka za presudu Okružnog suda, kojom je osuđen na dve godine zatvora. On je preveo 32 mjeseca u pritvoru u niškom Kazneno-popravnom zavodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: