Nova optužnica za genocid u Srebrenici

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2002.

16:15

Default images

U Haškom tribunalu otpečaćenja je optužnica protiv bosanskog Srbina Ljubomira Borovčanina, koji se tereti za zločine počinjene u Srebrenici i okolini te zaštićene zone UN, javlja dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. U optužnici piše da je kao komandant združenih snaga MUP-a Republike Srpske, Borovčanin odgovoran za saučešnistvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje pravila i običaja ratovanja počinjene između 12. i 18. jula 1995. godine, na području Srebrenice, Potočara, Kravica, Zvornika i okoline. Prema navodima optužnice, Borovčanin je bio "član i svesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata" čiji je cilj bio da se zarobi, po hitnom postupku strelja i zakopa hiljade muškaraca, bosanskih Muslimana. Tri člana tog "zajedničkog zločinačkog udruženja", general Ratko Mladić, Vinko Pandurević i Borovčanin još uvek su na slobodi. Ostali, Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović, Momir Nikolić i Dragan Jokić, čekaju na početak suđenja u Hagu, a generalu VRS Radislavu Krstiću već je izrečena prvostepena presuda za genocid u Bosni po kojoj je osuđen na 46 godina zatvora.

Optužnica protiv Borovčanina potvrđena je 6. septembra, a od 27. uveče ona je javna. U izjavi za B92 portparol Tužilaštva Florans Artman otkriva da je Tužilaštvo i pre nego što je optužnica otpečaćena imalo kontakte sa Borovčaninom i da je on izrazio spremnost da se dobrovoljno preda Tribunalu. "Sve pripreme su obavljene, ali do predaje nije došlo. Zbog toga očekujemo objašnjenje od vlasti u RS i izručenje Borovčanina," istakla je Artman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: