Beograd finansirao Republiku Srpsku Krajinu

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2002.

11:57

Default images

U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću, pred Haškim tribunalom u ponedeljak nastavljeno je svedočenje zaštićenog svedoka C037, javlja iz Haga specijalni izveštač RTV B92 Ljubica Gojgić. Svedok, funkcioner SDS-a iz Zapadne Slavonije, rekao je da misli da je funkcionisanje RSK, nastale 26. februara 1992. godine, finansijski pomagano iz Beograda. Prema izjavama C037, Slobodan Milošević, tada predsednik Srbije, bio je upoznat i odobrio je odbrambenu strategiju Krajine, a prema nekim izveštajima, Milošević je predlagao da sve oficire jugoslovenske vojske, koji su angažovani u Krajini, VJ treba i da plaća. C037 izrazio je uverenje da je sa Beogradom naročito bio povezan Milan Martić, inače zastupnik ideje o "savezu svih Srba". Tu tvrdnju ilustrovao je citirajući reči iz Martićeve predsedničke kampanje (1994), kada je budući predsednik RSK rekao da će "za veoma kratko vreme predsedničku palicu predati Slobodanu Miloševiću da bude zajednički predsednik."

Svedok C037 rekao je da su se od 1991. godine, na teritorijama koje su kontrolisali Srbi, dešavali zločini nad hrvatskim civilima, kao i da su u Zapadnoj Slavoniji postojala tri logora za Hrvate i Srbe, koji su se protivili ratnoj opciji. Za incidente u selima Bučje, Brusnik, Četakovac, Balinac, Zvečevo, Kamensko, C037 optužio je pripadnike Banjalučkog korpusa i "domaće ekstremiste", dok je govorei o zločinima u selu Voćin rekao da su za njih odgovorni Šešeljevi dobrovoljci. Govoreći često o "šešeljevcima", svedok je rekao da su bili agresivni, često pijani i da su nasrtali i na Hrvate i na Srbe.

Na početku današnje sednice otvorena je rasprava o tome da li se i na koji način prisluškivanje telefonskih razgovora i dokazi tako sakupljeni mogu koristiti na sudu. Tužilaštvo je najavilo da će se o ovoj temi izjasniti pismeno, a tužilac Najs rekao je da smatra da je takav materijal, koji će u više navrata biti predlagan na usvajanje u nastavku suđenja, prihvatljiv i da ima svoje presedane u Tribunalu, recimo u slučaju Krajišnik-Plavšić. Sudsko veće je odlučilo da raspravu o ovoj temi odloži, a da se snimljeni razgovori i svedočenja koja će se na njih odnositi, ne uvode u dokazni materijal do donošenja konačne odluke o njihovoj prihvatljivosti.
U utorak u Hagu počinje višednevno svedočenje hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: