Statua žene velikog nosa sigurno je Kleopatra

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2002.

10:43

Default images

Eksperti za umetnost koji su proučavali veliku kolekciju muzeja Ermitaž u Sankt Petersburgu, došli su do zaključka da jedna drevna egipatska figura predstavlja kraljicu Kleopatru, tako što su se usredsredili na veličinu nosa statue. Figura je centralni eksponat izložbe o Egiptu otvorene ove sedmice u Ermitažu. Kada je renomirani muzej 1929. nabavio statuu od crnog bazalta, nije bilo jasno koga ona predstavlja. Egiptolog Ermitaža je kazao da se radi o kraljici Arsinoe Drugoj, koja je vladala od 316. do 270. godine pre nove ere.

Stručnjaci su kasnije primetili da su tri zmije isklesane na čelu statue, što je tradicionalno znak karakterističan za Kleopatru koja je bila kraljica od 69. do 30. godine pre nove ere. U međuvremenu je Andrej Bolšakov iz Ermitaža zapazio da je nos na statui širi nego na drugim skulpturama iz tog perioda, što je, po svemu sudeći, bilo presudno u zaključivanju da se radi o Kleopatri. "Svi se sećaju čuvenog velikog nosa Kleopatre", kazao je Bolšakov, kustos izložbe u Ermitažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: