Radovic demantuje tvrdnje "Progresa"

Izvor: B92

Subota, 31.08.2002.

17:49

Default images

Predsednik Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi Aleksandar Radovic demantovao je tvrdnje firme “Progres” da se zbog izvoza zita nepravedno nasla na listi ekstraprofitera. Radovic u izjavi za RTV B92 tvrdi da je “Progres” ostetio drzavu, ali i svoje radnike, jer je na ovom poslu zaradjivala privatna francuska firma “Expocel”, a ne predstavnistvo kompanije "Interprogres" u Parizu. Prema recima Radovica, Komisija za izbor najpovoljnijeg ponudjaca iz Robnih rezervi prvu gresku je napravila kada je odabrala “Progres” za kupca, iako je ponudio najnizu cenu od svega 140 dolara po toni: "Kako su ostali ucesnici izrazili negodovanja preko Privredne komore Srbije, 'Progres' dize cenu na 162 dolara i prilagodjava je ostalim ponudama. Mimo utvrdjenih pravila u takvim ponudama, 'Progres' uskladjuje cenu prema ostalim izvoznicima da bi dobio posao. Tadasnji predsednik Vlade koristi svoj politicki uticaj i pretvara ga u ekonomsku pogodnost za 'Progres', preduzece na cijem se celu nalazi. Znaci, radi se o koliziji interesa, jer se vise ne zastupa interes drzave, vec interes firme".

Radovic navodi da je neobicno i to sto je “Progres” francuskom "Expocelu" prodao zito po ceni po kojoj ga je kupio iz Robnih rezervi. Prema recima Radovica, diskutabilna je i francuska firma "Expocel": "Sediste 'Expocela' iz Pariza, kupca psenice, se nalazi u poslovnim prostorijama 'Interprogresa SARL', 'Progresovog' predstavnistva u Francuskoj, na adresi 16 avenue Hoche. Direktor 'Expocela', osnivac i suvlasnik je nas gradjanin Ivan Matkovic koji je ujedno i direktor 'Interprogresa', znaci 'Progresov' zvanicni predstavnik u Parizu. U tom svojstvu, g. Matkovic zivi u sluzbenom stanu ciji je vlasnik 'Interprogres' u 17. kvartu u Parizu. Sve ovo ukazuje na cinjenice da je rukovodstvo 'Progresa' osnovalo preduzece 'Expocel' u Parizu da bi moglo da odredjene poslove usmeri na tu privatnu firmu, iako za to nije bilo posebnih razloga imajuci u vidu postojanje 'Progresove' firme 'Interprogres'". Radovic dodaje da je "Progres" prodao zito "Ekspocelu" po 162 dolara po toni, kada je ono na berzi u Parizu u maju 1996. godine kostalo izmedju 240 i 250 dolara po toni. “Nije tesko izracunati koliko je 'Expocel' zaradio na ovome poslu. Radi se o razlici od 78 dolara po toni, ako se uzme kao osnov najniza trzisna cena. Moze se zakljuciti iz svega da, prilikom prodaje psenice 'Expocelu', rukovodstvo 'Progresa' nije vodilo racuna o interesima zaposlenih, vec je radila u korist necijih privatnih interesa”, zakljucio je Radovic u izjavi za RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: