Milosevic odbio kandidaturu i predlozio Seselja

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2002.

09:34

Default images

Dok socijalisti vec tri dana prikupljaju potpise za predsednicku kandidaturu Slobodana Milosevica, njihov predsednik im je iz Haga posredno porucio da takvu ideju ne prihvata. Naime, Slobodan Milosevic se u pismu ispisanom rukom koje je dostavio socijalistima i radikalima, zalozio za jedinstven izlazak opozicije na predsednicke izbore u Srbiji i predlozio lidera radikala Vojislava Seselja za zajednickog predsednickog kandidata. Milosevic navodi da "embrion jedinstvenog opozicionog bloka treba da budu one partije koje su sacinjavale Vladu narodnog jedinstva do 2000. godine i koje su za vreme rata u toj vladi i na sve druge nacine branile zemlju". Milosevic je pismo zavrsio porukom  “do pobede”.

Zoran Andjelkovic medjutim, u izjavi za B92 podseca da je glavni odbor SPS-a vec odlucio da ce ta partija imati svog kandidata na predstojecim predsednickim izborima. ”Jedan od kandidata bio je i Slobodan Milosevic” kaze Andjelkovic, naglasavjuci da ce izvrsni i glavni odbor stranke ipak razmotriti predlog predsednika stranke. Andjelkovic nije zeleo konkretno da odgovori na pitanje da li su socijalisti neprijatno iznenadjeni porukom Slobodana Milosevica. "Ovom porukom on, fakticki, daje svoj odgovor da ne prihvata tu kandidaturu i da se nece kandidovati. I daje svoje misljenje o tome koga on podrzava. Organi partije ce raditi svoj posao i odlucice o tome kakvo je politicko raspolozenje i sta je interes SPS-a", rekao je Andjelkovic.

Na pitanje kolika je realna mogucnost da glavni odbor odbaci predlog predsednika stranke Slobodana Milosevica, Andjelkovic je odgovorio da ce se to znati narednih dana. "Izvrsni odbor je zakazan za cetvrtak, a u subotu je sednica Glavnog odbora, gde ce se razgovarati polazeci od dosadasnjih stavova Glavnog odbora, a oni su opstepoznati javnosti. I o kandidatima koje smo utvrdili, i o tome da treba da imamo svog kandidata", rekao je Andjelkovic.

Sociolog Slobodan Antonic u izjavi za B92 ocenjuje da predlog Slobodana Milosevica o zajednickom kandidatu moze doneti izvesne glasove Vojislavu Seselju, ali da  sasvim sigurno ne moze imati uticaja na krajnji ishod izbora. "Ja ne sumnjam da ce Seselj naci nacina da tu podrsku iskoristi. Naravno, sada je problem u tome sta ce biti ukoliko SPS, odnosno ono krilo koje predvodi Mirko Marjanovic, istakne svog kandidata. Oni to najavljuju i imam utisak da ce oni da probaju da ipak idu sa nekim svojim kandidatom. U tom smislu moze doci do izvesne podele u samom SPS-u, pa i medju njihovim biracima", istice Antonic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: