Picula tvrdi da je incident na Dunavu namerno izazvan

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2002.

11:53

Default images

Hrvatska javnost jos se bavi tumacenjem nedavnog incidenta na Dunavu, kada su pripadnici Vojske Jugoslavije u znak upozorenja pucali na delegaciju iz Hrvatske. "Novi list" pise da hrvatska diplomatija jos nije dobila sluzbeno objasnjenje zasto je VJ u nedelju pucala na hrvatske civile i lokalne funkcionere koji su isli na dogovoren susret s lokalnim vlastima Backe Palanke. Istovremeno, hrvatski ministar inostranih poslova Tonino Picula ocenio je da se posle pomenutog incidenta moze ocekivati i zaostravanje sukoba na jugu Hrvatske, oko Prevlake. Kako prenosi dopisnik Radija B92 iz Zagreba Nada Starijas, Picula smatra da su incidenti kod Sarengradske ade na granici Jugoslavije i Hrvatske i problemi oko granicnog prelaza kod Kostajnice u BiH "namerno izazvani zato sto i Jugoslaviju i BiH ocekuju izbori, pa deo politickih snaga u tim zemljama misli da treba zaostriti odnose sa susedima". "Te politicke snage, 7 godina nakon rata, misle da ce zaostravanjem odnosa sa susedima ponovno probuditi nacionalisticka osecanja i tako privuci glasove", izjavio je Picula. On je razocaran zbog toga sto je ambasador SRJ u Hrvatskoj Milan Simurdic odbio da primi hrvatsku notu posle incidenta na granici i kaze da je to sasvim odredjena politicka poruka Beograda Zagrebu. Picula navodi da je dogadjaj na granici pucanj u odnose Hrvatske i SRJ, unutrasnje prilike u SRJ, ali i na normalizaciju stanja u regionu.

U kabinetu ministra inostranih poslova Jugoslavije Gorana Svilanovica Radiju B92 je receno da se Svilanovic vise nece oglasavati povodom incidenta na Dunavu. "Sve sto je imao da kaze, rekao je u zvanicnom saopstenju kada se incident dogodio", kazu u kabinetu Svilanovica.

Detaljnije o reakcijama hrvatske javnosti i stampe mozete procitati u danasnjoj Temi dana B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: