Nada Kostic kandidat DHSS

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Kandidat Demohriscanske stranke Srbije na predstojecim predsednickim izborima bice Nada Kostic, odlucio je u nedelju Glavni odbor demohriscana. Pod sloganom “Nada za Srbiju”, direktorka KBC Dragisa Misovic ponudice biracima politicku platformu - za samostalnu Srbiju. "Dosadasnji kandidati nisu odredili svoj odnos prema drzavotvornosti Srbije, ni prema Ustavu Srbije, koji bi trebalo doneti", ocenila je Nada Kostic obracajuci se clanovima GO svoje stranke. "Mi zelimo novi Ustav, koji nece dati preterana ovlascenja predsedniku. Ne zelimo predsednicki sistem kakav smo nasledili od prethodnog rezima. Licno smatram da treba smanjiti ovlascenja predsednika republike Srbije, i na neki nacin parlamentu - znaci delegatima naroda koji izrazavaju volju naroda - predati ta ovlascenja, da oni donose zakone, da oni uredjuju drzavu i donose najvaznije odluke", porucila je ona. Kosticeva ce se, kako je najavila, takodje zalagati za depolitizaciju mnogih oblasti, za decentralizaciju Srbije i za sporije reforme u tranziciji.

Nada Kostic bila je ministar zdravlja u prelaznoj vladi. Posle odluke DSS-a da je u kabinetu Zorana Djindjica zameni Obren Joksimovic, Kosticeva je napustila Demokratsku stranku Srbije i presla u DHSS.

Govoreci u prilog izbornoj platformi za nezavisnost Srbije, lider demohriscana Vladan Batic naveo je da osiromaseni gradjani Srbije izdvajaju i posljednju paru u savezni buzet, a da Srbija od Vlade Jugoslavije trpi samo stetu. "Plate, penzije, puteve, struju, zdravstvo, skolstvo… Sve to obezbedjuje vlada Srbije, a ne vlada SRJ. U prosloj godini vlada Srbije je, uz maksimalnu stednju, potrosila 43 miliona dinara, a budzetom savezne vlade, za kabinet predsednika SRJ za ovu godinu – a to je onaj znameniti kabinet, u stvari generalni sekretarijat sa jos par sekretara i sekretarica – za ovu godinu predvidjeno je da potrose ti ljudi koji nista nisu radili, samo zlocine, takodje 43 miliona dinara. I to sve iz svojih dzepova placaju gradjani Srbije. I sto je jos tragicnije, oni cak placaju i crnogorsku opoziciju. Svakog meseca preko 100.000 maraka slije se u kasu SNP-a", rekao je Vladan Batic.  On je naveo da Sekretarijat Vlade Jugoslavije, prema budzetu za 2002. godinu, "ima cetiri puta veci prihod nego citava Vlada Srbije". On, takodje, tvrdi da bi "standard gradjana Srbije bio za 20 odsto veci kada ne bi davali sredstva za jugoslovensku administraciju".

Politika

Nastavak sporova DOS

Odluka DOS da oduzme sve mandate Demokratskoj stranci Srbije u Skupstini Srbije izazvala je nove sukobe u DOS. Nova Srbija je saopstila da izlazi iz DOS, Dragoljub

Politika sreda 31.07. 17:22 Komentara: 7
strana 1 od 84 idi na stranu