Pavkovic: Kostunica govori neistinu

Izvor: Beta

Sreda, 10.07.2002.

15:18

Default images

Smenjeni nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic rekao je u sredu da je "sokiran" izjavom predsednika SRJ Vojislava Kostunice da nikada nije naredio upad u Biro za komunikacije Vlade Srbije, a da to nisu ucinili ni njegovi savetnici.

"Ne mogu da verujem da predsednik Kostunica bez trunke stida i grize savesti u javnom obracanju pokretu Otpor i gradjanima Srbije koji su ga izabrali govori neistinu. Cudi me da on misli da se to ne moze dokazati kada i sam zna da postoje na desetine svedoka", rekao je Pavkovic. On je rekao da ga "posebno cudi to sto Kostunica nema hrabrosti da barem jednom stane iza svoje odluke". "Svojom oficirskom cascu stojim iza svega sto sam izjavio ja i ostali generali o upadu u Biro i tvrdim da je upad trazio on licno, a naredjenja je u njegovom prisustvu izdavao njegov savetnik Gradimir Nalic", rekao je Pavkovic. Pavkovic je objasnio da je "sutradan posto je dobio naredjenje od Nalica referisao Kostunici zbog cega ga nije izvrsio" i istakao da "su price o prisluskivanju Kostunice iz Biroa za komunikacije Vlade Srbije bile obicna besmislica i nisu bile u domenu vojske".

"Ja se stvarno stidim u ime one osobe koju sam pre nekoliko dana oslovljavao predsednikom i komandantom posto znam da sve ovo vreme nije doneo ni jednu odluku i sada ne sme da stane iza takve odluke", rekao je Pavkovic. On je negirao i navode iz Kostunicinog pisma Otporu da "je VJ duzna da proveri sve okolnosti kada postoje indicije da je predsednikova bezbednost ugrozena". "To nije tacno. Sluzba bezbednosti VJ u saradnji sa ostalim sluzbama radi takve poslove ali kada se sluzbe usaglase na zajedničkom nivou. Prema tome ovde se radi o zloupotrebi dela sluzbe bezbednosti na celu sa generalnom Acom Tomićem koji je u to vreme bio treci covek u Upravi bezbednosti", rekao je Pavkovic.

Pavkovic je rekao da ce se pojaviti novi svedoci koji ce posvedociti njegove navode o naredbama za upad u Biro za komunikacije. "Tu postoje ljudi od pomocnog osoblja koje se tu nalazilo pa sve do onih koji su bili prisutni i imaju sve zapisano u beleskama. To se ne moze sakriti", rekao je Pavkovic izrazivsi ocekivanje da ce Anketni odbor jugoslovenskog parlamenta biti formiran i da ce "rasvetliti sve okolnosti". "Bicu glavni svedok koji cu dostaviti sva dokumenta i dokaze o tome", rekao je Pavkovic. On je jos rekao da iza "svega stoji pokvarena politicka igra koja se pre svega odnosi na razbijanje vojske, a ne samo na razbijanje DOS-a kao vladajuce koalicije". “Mislim da je Kostunica hteo jednim udarcem da ubije dve muve - da resi pitanje vojnog vrha i da pocne destabilizaciju vojske, zbog cega je angazovao neovlascenog generala Acu Tomica", rekao je Pavkovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: