Usvojen Predlog zakona protiv organizovanog kriminala

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Vlada Srbije usvojila je na sednici u utorak Predlog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala i uputila ga Skupstini na usvajanje po hitnom postupku, saznaje Radio B92. 

Novi zakon, cije bi usvajanje trebalo da oznaci pocetak borbe sa mafijom u Srbiji, podrazumeva uvodjenje institucije specijalnog tuzioca i specijalne jedinice policije koja bi samo njemu odgovarala. U okviru Zakona predvidja se i formiranje posebnog odeljenja Okruznog suda u Beogradu, u kojem bi sudije i istrazne sudije radile samo na slucajevima organizovanog kriminala.Takodje se predlaze i formiranje posebne pritvorske jednice u okruznom zatvoru u Beogradu.

Zakon predvidja siroka ovlascenja za tuzioca, a po prvi put u domacem pravosudju , uvodi se i institucija zasticenog svedoka, odnosno svedoka saradnika policije.

Republicka Vlada takodje je usvojila Predlog zakona “o posebnim pravilima postupka borbe protiv organizovanog kriminala” koji ce biti upucen kao inicijativa Saveznoj Vladi kako bi se zakon uskladio sa Zakonom o krivicnom postupku.

Na danasnjoj sednici Vlade, saznaje B 92, Predlog zakona je pretrpeo manje izmene, a konacan nacrt trebalo bi sutra ujutru da stigne u Skupstinu Srbije, koja ce ovaj zakon verovatno razmatrati odmah posle Zakona o radiodifuziji.Takodje saznajemo, da je u obrazlozenju razloga za donosenje zakona po hitnom postupku napisano da “postojeci postupak pred nadleznim pravosudnim organima i neadekvatna kadrovska i materijalna opremljenost onemogucavaju sprovodjenje efikasnih mera za suzbijanje najtezih oblika organizovanog kriminala”.

U saopstenju Vlade Srbije povodom Predloga zakona, kaze se da je Vlada utvrdila Predlog zakona o organizaciji i nadleznosti drzavnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i uputila ga Skupstini Srbije na usvajanje po hitnom postupku. Zakon ce se primenjivati radi "otkrivanja i gonjenja ucinilaca krivicnih dela kada je prisutan element organizovanog kriminala: protiv ustavnog uredjenja ili bezbednosti SRJ, protiv covecnosti i medjunarodnog prava, falsifikovanje i pranje novca, neovlascena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozovljena trgovina oruzjem, municijom ili eksplozivnim materijama, trgovina ljudima, davanje mita, iznuda i otmica".

strana 1 od 84 idi na stranu