Vojin Dimitrijevic: strah SAD neopravdan

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2002.

16:27

Default images

Medjunarodni krivicni sud sa sedistem u Holandiji bice zaduzen od 1. jula 2002. godine za procesuiranje slucajeva genocida, zlocina protiv humanosti i ratnih zlocina. Grupe za ljudska prava pozdravile su stvaranje  ovog suda kao do sada najvecu prekretnicu u medjunarodnom pravosudju.

“Zahtev SAD da pripadnike svojih mirovnih snaga zadrze izvan dometa Medjunarodnog krivicnog suda, jeste posledica cinjenice da su jos uvek jedina super sila na svetu”, ocenjuje u izjavi za B92  profesor medjunarodnog prava Vojin Dimitrijevic. Prema njegovim recima,  taj osecaj arogancije dovodi do toga da Amerikanci ne zele da ih bilo ko drugi kontrolise pa makar to bio i medjunarodni krivicni sud: "Sada tamo senatori Dzesi Helms i slicni senatori sa krajnje desnice crtaju neke scenarije o tome sta se sve moze desiti Amerikancija zbog tog strasnog suda, sto nema nikakve osnove u stvarnosti, jer sudjenje nekome pred tim buducim sudom jeste toliko snabdeveno raznim ogradma, raznim preprekama koje treba savladati, a najvaznije su one koje moze da stavi Savet bezbednosti, on moze da odlaze pocetak procesa, tako da su mogucnosti da se nekom Amerikancu sudi pred tim sudom ili bilo kome, narocito onome ko je vezan za neku veliku silu, Rusiju, Kinu itd. Vrlo male, ali interesantno, velike sile se boje toga i naravno sve se to pravda time da Amerika, posto je velika sila, da ona ima tu odgovornost da intervenise svuda redom i zato ce biti, zbog antiamerikanizma koji nastaje zbog toga, biti pod udarom", kaze Dimitrijevic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: