Predstavnici Srba pripremaju plan decentralizacije Kosova

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2002.

10:23

Default images
Potpredsednik skupstine Kosova Oliver Ivanovic izjavio je da predstavnici Srba u pokrajini pripremaju plan decentralizacije Kosova. Ivanovic je u izjavi za B92 rekao da plan jos uvek ne postoji, ali, kako je naveo, postoji zelja da se deo ovlascenja koje ima pokrajinski parlament prenesu na lokalne skupstine. Ivanovic je naglasio da je uporedo sa decentralizacijom neophodno i reorganizovati gradove na Kosovu: "Veliki gradovi, kao Mitrovica, Pristina, Gnjilane ili Pec, treba da budu reorganizovani i sastavljeni od vise opstina sto bi omogucilo Srbima da tim gradovima imaju slobodan pristup i u bezbednosnom i politickom smislu. Nece biti nikakvog pregrupisavanja, ali bi to znacilo da, recimo, jedna opstina u Pristini bude Gracanica, sastavljena od pretezno srpskog stanovnistva, u Mitrovici isto bi imala najmanje dve opstine. Po slicnom receptu bi se reorganizovale opstina Gnjilane i Pec tako da bi se omogucilo Srbima da imaju makar jednu opstinu cime bi se ispunili osnovni zahtevi prema lokalnoj administraciji".

Oliver Ivanovic navodi da ce decentralizacija Kosova sigurno biti jedan od bitnih elemenata za odluku da li ce Srbi ucestvovati na lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Upitan da li je UNMIK upoznat sa planom decentralizacije pokrajine i da li je podrzavaju, Ivanovic je odgovorio: "Do sada oni ne pokazuju mnogo razumevanja za srpsku zajednicu, njima je u interesu da nametnu koncept koji je do sada vazio i ocekuju samo nase ucesce u pripremljenim izborima. Mislim da ce se suociti sa velikim problemima da Srbe ubede da na takvim izborima ucestvuju. Ovo je nacin da se paralelne institucije ucine izlisnim, a onda bi njihovo ukidanje bio samo jedna korak dalje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: