"Srbi pripremaju plan decentralizacije Kosova"

Izvor: B92

Subota, 29.06.2002.

11:57

Default images

Srpska strana uveliko priprema plan decentralizacije Kosova i predace ga medjunarodnoj zajednici pre lokalnih izbora u Pokrajini 26. oktobra, izjavila je u subotu sef Poslanicke grupe koalicije "Povratak" u Skupstini Kosova Rada Trajkovic. Ona je rekla da taj plan podrazumeva vise opstina u vecim gradovima Kosova, "kao sto je slucaj" s Kosovskom Mitrovicom, Pristinom, Gnjilanom ili Peci. Ona je rekala da je planom decentralizacije predvidjeno da Gracanica bude srpski administativan centar Pokrajine. "Decentralizacija je takodje znacajna i za povratak Srba na Kosovo, koji za nas predstavlja opstanak naseg naroda na ovim prostorima. Nazalost, medjunarodna zajednica taj svoj zadatak za protekle 3 godine nije obavila. Ona je mnogo obecavala, a malo ucinila i zato definitivno Srbi moraju samostalno da resavaju taj problem i da organizovanim vracanjem prisile medjunarodnu zajednicu da stvori uslove za normalan zivot Srba na njihovim ognjistima", rekla je Rada Trajkovic. Ona je dodala da su Srbi na Kosovu spremni da ispune zahtev medjunarodne zajednice da se integrisu u institucije kosovskog sistema, ali je naglasila da to ne moze biti integracija u institucije poput Kosovskog zastitnog korpusa u kome se "nalaze ljudi koji su ubijali nas narod".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: