PROSPER: SAD OCEKUJU POMOC U LOCIRANJU KARADZICA I MLADICA

Izvor: B92

Subota, 15.06.2002.

19:00

Default images
Americki ambasador za pitanja ratnih zlocina, Pjer Ricard Prosper, rekao je da ce Kongres SAD, za nekoliko meseci, ponovo odlucivati da li ce i dalje uslovljavati americku i medjunarodnu pomoc Jugoslaviji. Ukoliko se i utvrdi da se lica optuzena pred Haskim tribunalom ne nalaze na teritoriji Jugoslavije, ukljucujuci i Radovana Karadzica, SAD ocekuje pomoc u lociranju tih odmetnika, izjavio je Prosper na dvodnevnoj konferenciji o procesuiranju ratnih zlocina u Srbiji i Crnoj Gori, koja se u subotu zavrsava u Beogradu. Do 2008.

godine Haski sud ce zavrsiti svoju aktivnost, a nakon toga ce odgovornost za ratne zlocine preci na pleca sudova u ovoj zemlji, kaze sef misije OEBS-a u Jugoslaviji, Stefano Sanino. "Glavna tema konferencije jeste kako izvesti sva ta sudjenja za ratne zlocine u Srbiji i Crnoj Gori. Postoji opsta saglasnost da bi to trebalo uraditi posredstvom jednog specijalizovanog suda, jedne vrste modela suda, gde bi sudije i tuzioci bili specijalizovani bas za ovu oblast i potpuno se posvetili ovoj vrsti sudjenja. Ti specijalizovani sudovi takodje treba da budu sposobni da sami vrse istragu i da u njima postoji odgovarajuci nivo bezbednosti, zajedno sa programom zastite svedoka. Treba da bude nepristrasani oslobodjen bilo kakvih politickih uticaja", rekao je on.

Stefano Sanino smatra da bi podrska i strucna pomoc Medjunarodne zajednice morala da bude velika u ovom procesu, a Pjer Ricard Prosper je izjavio da su SAD spremne da politicki podrze ideju da se sudjenja za ratne zlocine vode u Jugoslaviji. Na pitanje novinara, kada bi mogla biti osnovana kancelarija specijalnog tuzioca, nacelnik odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava OEBS-ove misije, Geri Kolins kaze da bi vremenski okvir trebalo da potekne od Vlade ili samog pravosudja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: