PRVI MAJ: PROTEST SINDIKATA NA TRGU NIKOLE PASICA

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2002.

20:00

Default images
Udruzenje granskih sindikata "Nezavisnost" u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije organizovace u sredu protest kojim ce obeleziti Medjunarodni praznik rada Prvi maj. Okupljanje je zakazano za 12 casova na Slaviji, odnosno Trgu Dimitrija Tucovica, odakle ce kolona krenuti prema zgradama Vlade i Skupstine Srbije. Centralna manifestacija odrzace se na Trgu Nikole Pasica. Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Canak u izjavi za Radio B92 kaze da je glavni motiv za organizovanje ovog protesta nedostatak socijalnog dijaloga : "Ideja vodilja protesta je nedostatak socijalnog dijaloga u onoj meri koliko je to neophodno da bise obavio ovaj vazan proces tranzicije u kome svi treba da ucestvujemo a ne samo neka elita koja ce da diriguje drugima", rekao je Canak.

Canak je dodao da Prvi maj predstavlja dan kada se svodi bilansi sindikata za prethodnu godinu. " Jedan od uspeha sindikata 'Nezavisnost'

je taj da je povecan broj clanova , kao i da je formiran Socijalni savet", istice Canak. "Mi smo izmedju dva Prva maja narasli, podneli smo mnogo zahteva Vladi, zahtevali smo da Ekonomskio-socijalno savet funkcionise. Jedno vreme to nije uspevalo, 15. aprila smo potpisali novi sporazum i ako to bude profunkcionisalo kasnije cemo moci to da knjizimo kao uspeh. U pocecima tranzicije, a posebno u vezi sa privatizacijom nismo bili dovoljno prisutni, nismose pitali, posebno ne o socijalnim programima, pa ste strane ne mozemo da budemo zadovoljni.

Medjutim, ne mozemo tu sebi mnogo da zamerimo, jer smo se trudili, ali drugi nisu hteli da cuju sta trazimo od njih", rekao je Canak.

Protestu sindikalaca pridruzice se generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Emilio Gabaljo, kao i predstavnici Socijaldemokratske partije i clanovi "Otpora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: