U PONEDELJAK POCINJE POPIS STANOVNISTVA

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2002.

20:00

Default images
Popis stanovnistva, domacinstava i stanova u Srbiji, bez Kosova i Metohije, pocece u ponedeljak i trajace do 15. aprila. Popisom ce biti obuhvaceni drzavljani SR Jugoslavije i strani drzavljani sa prebivalistem u SRJ, lica koja su izbegla iz republika bivse Jugoslavije, kao i raseljena lica sa Kosova, bez obzira da li su stekla drzavljanstvo ili nisu. Pomocnik direktora Saveznog zavoda za statistiku Miladin Kovacevic izjavio je za B92 da se ovogodisnji popis razlikuje od prethodnih u strozijoj primeni medjunarodnih preporuka za popisivanje stanovnistva. "Koncept ovog popisa je postavljen tako da je stanovnistvo podeljeno u 4 grupe", kaze Kovacevic. "Prva su domicilno stanovnistvo, ono koje nije menjalo mesto boravka, drugi skup su izbeglice iz bivsih republika bivse Jugoslavije, treci skup su raseljena lica sa Kosova i Metohije koje bismo zeleli da posebno izdvojimo kako bismo stekli sliku o tome koliko je stanovnistva raseljeno sa Kosova i Metohije i cetvrti skup su strani drzavljani koji borave duze od godinu dana", rekao je on.

Kovacevic je istakao da se u okviru ovog popisa prvi put uvodu kategorija drzavljanstva. On je dodao da ce se u okviru ovog popisa na isti nacin teretirati pripadnici kako vecinskog, tako i manjinskog stanovnistva. "Etnicka pitanja, kao sto su etnicka pripadnost, veroispovest, maternji jezik, potpuno su subjektivna i izrazavaju licni stav gradjana. Zapisnicari upisuju ono sto im gradjanin kaze i taj gradjanin ne mora da se izjasni po tom pitanju. Sto se tice klasifikacije za obradu podataka, one ukljucuju veliki broj nacionalnih modaliteta, ukljucuju Rome, Bosnjake, Rusine, Slovake, itd. Ima tu preko 30 modaliteta", dodaje on.

Savetnik predsednika Jugoslavije za izbeglice Petar Ladjevic kaze za B92 da ce popis stanovnistva omoguciti da se dobiju podaci o migracijama stanovnistva u poslednjih deset godina. "U ovom trenutku, popis stanovnistva je zakonska obaveza svakog gradjanina, a i svake izbeglice, i na ovaj nacin ce se moci stvarno pratiti kompletan migratorni talas koji se desio u proteklih deset godina. Oni ce biti tretirani kao stalno stanovnistvo, ali to ni na koji nacin ne znaci da izbeglice nece moci svojom slobodnom voljom da odluce da li ce ostati da zive u SRJ ili ce da odu u mesta u kojima su ranije ziveli, ili kao trajno resenje naci odlazak u trece zemlje", kaze Ladjevic.

Savezni ministar za etnicke i nacionalne manjine Rasim Ljajic, na skupu u Novom Pazaru, pozvao je Bosnjake da se odazovu popisu stanovnistva koji sutra pocinje u Srbiji. "Taj popis predstavlja dokaz nase nacionalne i politicke zrelosti ", rekao je Ljajic. "Mi se na popisu moramo i trebamo izjasniti kao Bosnjaci. Demokratsko je pravo svakog od vas da odabere onaj naziv koji zeli, jer izjasnjavanje za bosnjacko ime je, zapravo, samo vracanje neceg sto nam je potrebno i oduzeto, vracanje naseg istorijskog i narodnog imena", zakljucio je Ljajic.

Podsetimo da je ucesce Albanaca sa juga Srbije u popisu jos uvek neizvesno. Prema najavama, odluku o tome oni ce doneti nakon sastanka u Saveznom zavodu za statistiku koji je zakazan za utorak 2, april. Glavne primedbe Albanaca su popis Albanaca na Kosovu koji su raseljeni iz opstina Bujanovac, Presevo i Medvedja, kao i ucesce posmatraca OEBS-a .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: