DJINDJIC: JUGOSLAVIJA PRVAK U SPROVODJENJU REFORMI

Beograd --

Podeli

Premijer Srbije Zoran Djindjic ocenio je da gradjani Srbije imaju mnogo razloga da budu ponosni na ono sto su postigli u 2001, posto je SRJ "od najproblematicnije zemlje sveta postala prvak u sprovodjenju reformi i nada za ceo region". Na pitanje da li u 2002. ocekuje parlamentarne izbore u Srbiji, Djindjic je kazao da do njih treba da dodje ako u vladajucoj koaliciji budu iskristalisani suprotni politicki programi koji ne mogu da se pomire kompromisima i dogovorima. "Trenutno ne vidim takvo stanje", rekao je Djindjic. On je izjavio da se pred gradjanima Srbije u sledecoj godini, posle duzeg perioda, otvara perspektiva boljeg zivota. "Novu godinu docekujemo s nadom da nam je bar buducnost sirom otvorena", rekao je Djindjic. On je dodao da Srbija sada "prvi put uz sebe ima mocne prijatelje, a ne mocne neprijatelje" i to ilustrovao primerom otpisa dela nacionalnog duga kod Pariskog kluba.

Komentarisuci kritike koje u javnosti postoje na njegov rad, Djindjic je istakao da u Srbiji niko nece biti prozvan zato sto dobro radi. "U Srbiji kad sve funkcionise onda je to prirodno. A kad nesto ne funkcionise, onda neko mora da bude kriv. Posto ja preuzimam odgovornost jer mislim da je to moja obaveza, onda sam na kraju ja odgovoran i za ono s cim zapravo nemam nikakve veze. Kada prvi put posle 6 godina imamo struju i mi smo jedina zemlja u regionu koja sad ima struju na nacin na koji je mi imamo, to je sasvim prirodno. U istoriji merenja potrosnje struje pre 4 dana smo postigli rekord. Nijedan novinar se nije setio nigde da kaze 'pa znate sta, ipak je to neki rezultat'. Sada jedan dan da ne bude, postavilo bi se pitanje ko je kriv i ko je odogovoran", rekao je Djindjic. Odgovarajuci na pitanje kakve osobine treba da ima uspesan lider u 21. veku, dakle kakve osobine on pokusava da neguje, Djindjic je odgovorio: "Po mom misljenju, liderstvo ima 3 komponente.

Jedna je karakter te osobe, znaci spremnost da se donesu odluke i da se preduzme rizik. Znaci, lider nije onaj koga narod gura, nego onaj koji narod vuce. Drugo, lider mora da bude neko ko motivise ljude da urade vise nego sto bi uradili da on nije tu. I trece, lider mora da bude menadzer. On mora da organizuje ljude i da razlicite temperamente, razlicite interese, spoji u jednu celinu", istakao je Djindjic.

PREGLED STAMPE

U Pregledu stampe prenosimo intervju sa Slobodanom Beljanskim iz lista "Danas", tekst o beloglavim supovima iz "Politike" i intervju s Milenom Dravic iz "Blica".

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

STA JE OBELEZILO 2001.?

Izrucenje Slobodana Milosevica Haskom tribunalu i teroristicki napad na SAD najvazniji su dogadjaji po izboru ljudi iz sveta politike, kulture, sporta i "obicnih"

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

PROBLEMI ZIVOTA NA KOSOVU U 2001.

Pored novembarskih izbora i bezbednosnih problema, zivot Srba na severu Kosova u 2001. bio je obelezen nestasicama struje i vode, javlja iz Kosovske Mitrovice dopisnik

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

BEGOVIC: CARINA ISPUNILA ZADATAK

Rad Savezne uprave carina u 2002. bice obelezen daljom reorganizacijom te sluzbe i borbom protiv krupnog sverca, kaze za B92 direktor carina Vladan Begovic. "Videcemo

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0
strana 1 od 339 idi na stranu