PROBLEMI ZIVOTA NA KOSOVU U 2001.

Kosovska Mitrovica --

Podeli

Pored novembarskih izbora i bezbednosnih problema, zivot Srba na severu Kosova u 2001. bio je obelezen nestasicama struje i vode, javlja iz Kosovske Mitrovice dopisnik B92 Jelena Aleksic. Ono sto muci ljude koji zive na Kosovu i Metohiji je nedostatak elektricne energije i vode za pice, kao i nefunkcionisanje telefona. Gradjani severnog dela Kosova poslednjih nekoliko meseci proveli su vise bez, nego sa elektricnom energijom. Restrikcije struje trajale su od 2 sata pa navise, a pravo objasnjenje zasto je to tako tesko je pronaci.

Nadlezni u "Elektrodistribuciji" u Kosovskoj Mitrovici rekli su da je razlog ovakvoj situaciji zastarela oprema u TE u Obilicu i sistemu elektricne energije u Kosovskoj Mitrovici. Zbog toga su pojedini delovi grada zbog vecih ili manjih kvarova ostajali bez struje i po 10 dana.

Stanovnici tih delova grada, ogorceni zbog situacije u kojoj se nalaze, protestovali su na ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice. Medjutim, protesti nisu mogli mnogo da pomognu zato sto sva oprema koja je potrebna za popravku dolazi ili iz uze Srbije ili je nabavljaju UNMIK i KFOR. Sledeci problem na koji nailaze stanovnici severnog Kosova jeste voda za pice. Ovaj deo Kosova snabdeva se iz fabrike vode koja se nalazi u Sipolju u blizini juznog dela Kosovske Mitrovice. Tokom cele protekle godine voda za pice nestajala je oko 22:00 i dolazila u ranim jutarnjim casovima. Visi delovi grada, medjutim, ponekad vodu za pice nemaju i po nekoliko dana. Isto tako, u slucaju da dodje od nestanka elektricne energije u fabrici vode, gradjani ostaju bez vode za pice. U vecem delu grada telefoni ne rade, sto zbog kvarova, sto zbog toga sto su iskljuceni u juznom delu grada. Zbog toga su svi upuceni na mobilne telefone, sto opet nije sigurno, jer u slucaju da nema elektricne energije nema ni mreze za mobilne telefone.

strana 1 od 339 idi na stranu