STA JE OBELEZILO 2001.?

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2001.

18:00

Default images
Izrucenje Slobodana Milosevica Haskom tribunalu i teroristicki napad na SAD najvazniji su dogadjaji po izboru ljudi iz sveta politike, kulture, sporta i "obicnih" gradjana u anketi lista "Danas". Licnosti godine su Osama bin Laden i Zoran Djindjic, iako se u domacoj konkurenciji najvise anketiranih izjasnilo da niko nije obelezio 2001. Djindjic je dobio 9 glasova, a Miroljub Labus i domaci sportisti po 7. Slede Bozidar Djelic sa 6, Jelena Dokic s 5 i Vojislav Kostunica, Goran Svilanovic i Nenad Canak sa po 4 glasa.

Vladan Batic je, kao najvaznije dogadjaje, izdvojio napad na SAD i formiranje prve demokratske vlade u Srbiji posle 1918, a kao najvaznije licnosti Kofija Anana i Jelenu Dokic.

Nenad Canak je izdvojio napad na SAD kao najvazniji dogadjaj u svetu u 2001, dok je, prema njegovoj oceni, hapsenje i izrucenje Milosevica najvazniji dogadjaj u Jugoslaviji. Licnosti koje su za Canka obelezile 2001. su Osama Bin Laden i Dusan Mihajlovic, jer je uhapsio Milosevica.

Nebojsa Covic je, uz napad na SAD, izdvojio razresenje krize na jugu Srbije i pomake u resavanju krize na Kosovu i Metohiji. Za Covica su licnosti godine Kofi Anan i jugoslovenska kosarkaska reprezentacija.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic opredelio se za napad na SAD, izrucenje Milosevica kao dogadjaje godine, dok je licnost 2001.

u Jugoslaviji za njega Bozidar Djelic.

Vojislav Kostunica smatra da je napad na SAD "promenio svet". On je naveo da mu je tesko da se opredeli izmedju dva dogadjaja koja su obelezila domacu scenu, "bar u formalnom smislu", formiranje nove Vlade Srbije i zaustavljanje teroristickih akcija na jugu Srbije. Licnost godine u svetu za Kostunicu je Kofi Anan, dok je licnost godine u Jugoslaviji "prosecan gradjanin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: