OSLOBODJEN ALJBIN KURTI

Pristina --

Podeli

Bivsi vodja albanskog studentskog pokreta na Kosovu Aljbin Kurti pusten je na slobodu, nakon dve i po godine provedene u zatvoru u Nisu. Kurtija je bivsi rezim osudio na 15 godina zatvora pod optuzbom za terorizam. Zvanicno nije saopsteno ko je doneo odluku o njegovom oslobodjenju, mada formalno-pravno to moze da ucini samo jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. Po dolasku u Pristinu, Aljbina Kurtija su, pored brojnih gradjana, docekali studenski lideri i jedan od bivsih komandanata OVK Sulejman Selimi Sultan, javlja za B92 Jelena Aleksic.

"Ja nisam trazio milost u Srbiji, jer ne moze onaj koji je vrsio represiju nad albanskim stanovnistvom da osudi coveka koji nije pravio nikakve probleme", rekao je Kurti. On je optuzio albanske lidere na Kosovu da su ucinili malo za razresenja problema svih albanskih politickih zatvorenika u zatvorima u Srbiji. Kurti je dodao da se sadasnji rezim u Srbiji o Milosevicevog razlikuje samo u sredstvima koje koristi a da su ideje ostale iste. "Ja sam u zatvoru bio fizicki slomljen ali ne i duhovno. Sada sam u duhovnom zatvoru a fizicki slobodan, zato sto su moji prijatelji ostali tamo", izjavio je Kurti.

On je uhapsen na pocetku NATO-bombardovanja Jugoslavije pod optuzbom za organizovanje teroristickih aktivnosti. Kurti, medjutim, tvrdi da je razlog za njegovo hapsenje njegovo ideolosko opredeljenje.

Premijer Srbije Zoran Djindjic je izjavio da je iz novina saznao za oslobadjanje Kurtije, naglasivsi da se o tome nije razgovaralo u Vladi Srbije.

Potpredsednik republicke vlade Nebojsa Covic izrazio je misljenje da je Kurtija amnestirao predsednik Savezne Republike Jugoslavije Vojislav Kostunica. Odgovarajuci na pitanje zasto je i na ciji zahtev Kurti oslobodjen, Covic je izjavio da su mu poznata velika zalaganja iz medjunarodne zajednice za njegovo pustanje iz zatvora. Da li je to vezano za posetu francuskog predsednika Zaka Siraka ili ne, to sami protumacite, rekao je Covic novinarima.

Na oslobadjanju Aljbina Kurtija iz pozarevackog zatvora dugo je bio angazovan Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava. Predsednik tog komiteta, Biljana Kovacevic – Vuco, pozdravlja odluku predsednika Kostunice, i istice da se Kurti, zapravo, sam izborio za povratak na slobodu i odlazak na Kosovo. "Tu odluku predsednika Kostunice treba pozdraviti kao jedan mudar politcki cin". "Kurti je stvarno zavredeo da bude oslobodjen iz zatvora, a izmedju ostalog, to je jedan od uslova medjunarodne zajednice koji je trazila od SRJ - da se oslobode svi politicki zatvorenici. Aljbin Kurti nije hteo amnestiju, nije hteo da bilo ko drugi trazi pomilovanje za njega, tako da je on sam sebi izgradio lik i na kraju je to dovelo do toga da on bude oslobodjen kao jedan od pravih politickih zatvorenika. Aljbin Kurti je bio simbol i zato mislim da se vise nece postavljati pitanje oslobodjanja politickih zatvorenika albanske nacionalnosti iz zatvora u Srbiji", kaze Biljana Kovacevic Vuco.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 339 idi na stranu