NATASA MICIC NOVI PREDSEDNIK SKUPSTINE SRBIJE

Beogad --

Podeli

Novi predsednik Skupstine Srbije je Natasa Micic iz Gradjanskog saveza Srbije. Ona je na tu funkciju izabrana nakon sto je dosadasnji predsednik parlamenta Dragan Marsicanin podneo neopozivu ostavku. Posle visecasovne rasprave o predlogu poslanicke grupe DOS da Marsicanin bude razresen dosadasnje funkcije doslo je do nesporazuma o nacinu glasanja za njegovu smenu. Trenutak neodlucnosti Marsicanin je iskoristio da izadje za skupstinsku govornicu i podnese ostavku. "Poceli smo krsenjem poslovnika stavljanjem na dnevni red ove tacke", rekao je Marsicanin i dodao da podnosi ostavku da bi "spasao ovaj dom i poslanike dalje blamaze".

Sef poslanicke grupe DSS Dejan Mihajlov nije zeleo da precizira koji ce biti naredni potezi njegove stranke. Na pitanje novinara da li ce DSS zatraziti glasanje o nepoverenju republickoj vladi, Mihajlov je odgovorio da su sve opcije moguce: "Uradicemo ono sto je dobro za drzavu i gradjane. Malo je nazvati ovo krizom". "DOS-u je potrebno jedno zestoko preutemeljenje, treba dobro razmotriti odnose i videti sta dalje. Sve opcije su otvorene nakon ovoga. Necemo se voditi, kao oni, iskljucivo stranackim interesom", kaze Mihajlov.

Republicki premijer Zoran Djindjic odbacio je optuzbe Dragana Marsicanina da Vlada izaziva politicku krizu, jer se protivi inicijativi te stranke za usvajanje zakona o saradnji sa Haskim tribunalom, rekavsi da je taj zakon uslov za evropsku integreciju Srbije. "Prilicno je bizarno zaista, mislim da postoje mnoge stvari koje mozda ova vlada nije radila, ili nije dovoljno dobro radila, ali optuziti ovu vladu da ne zeli saradnju sa sudom u Hagu, zaista mislim da treba imati jako bujnu mastu pa smisliti taj argument. A promovisati DSS u nekoga ko zeli saradnju sa sudom u Hagu, zaista je pomalo cudno", rekao je Djindjic.

Poslanicka grupa DOS-a, prema recima njenog sefa Cedomira Jovanovica, moze da odgovori DSS-u ukoliko pokusa da produbi krizu republicke vlasti, oduzimanjem mandata poslanicima te stranke: "To nisu mandati DSS vec mandati DOS-a". "Oni su izabrali svoj put i tome nemam sta da prigovorim. Ali, na tom putu nece imati nasu podrsku. S obzirom na veoma jasnu proceduru, s obzirom na sve one inicijative za oduzimanje mandata pojedinim predstavnicima stranaka koji su se distancirali od politike DOS-a, jasno je da ce istu sudbinu imati i DSS ukoliko odluci da produbi konflikt sa nama", rekao je Jovanovic. Nakon parlamentarne i koalicione krize u koju je DOS zapao nakon glasanja o Zakonu o radu, poslanici su vecinom glasova izbarali Natasu Micic za novu predsednicu Skupstine Srbije. Ona se zahvalila koaliciji DOS, rekavsi da ce se truditi da bude objektivna i nepristrasna i naglasila da je to prvi put da je zena predsednik Skupstine Srbije.

PREGLED STAMPE

U Pregledu stampe prenosimo intervju sa Slobodanom Beljanskim iz lista "Danas", tekst o beloglavim supovima iz "Politike" i intervju s Milenom Dravic iz "Blica".

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

STA JE OBELEZILO 2001.?

Izrucenje Slobodana Milosevica Haskom tribunalu i teroristicki napad na SAD najvazniji su dogadjaji po izboru ljudi iz sveta politike, kulture, sporta i "obicnih"

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

PROBLEMI ZIVOTA NA KOSOVU U 2001.

Pored novembarskih izbora i bezbednosnih problema, zivot Srba na severu Kosova u 2001. bio je obelezen nestasicama struje i vode, javlja iz Kosovske Mitrovice dopisnik

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0

BEGOVIC: CARINA ISPUNILA ZADATAK

Rad Savezne uprave carina u 2002. bice obelezen daljom reorganizacijom te sluzbe i borbom protiv krupnog sverca, kaze za B92 direktor carina Vladan Begovic. "Videcemo

ponedeljak 31.12. 18:00 Komentara: 0
strana 1 od 339 idi na stranu