DJINDJIC: NEMA PRIVILEGIJA ZA MEDIJSKE PRVOBORCE

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2001.

18:00

Default images
U istupanju na tribini Instituta za mir, premijer Zoran Djindjic ocenio je "iritirajucim" pitanje zbog cega je situacija s pojedinim nezavisnim medijima u Srbiji nepovoljnija nego sto je to bila u vreme Milosevicevog rezima. Podsecajuci da je jedna od prvih mera njegove vlade bilo ukidanje zloglasnog Zakona o informisanju, uz finansijsku nadoknadu listovima za kazne koje su placali na osnovu tuzbi i presuda rezimskih poslusnika, Djindjic je konstatovao da su u to vreme nezavisni novinari u Srbiji bili ubijani, proganjani i izlozeni svim mogucim pritiscima. "Sto se tice elektronskih medija, tu je bio zatecen pravi haos, sa oko 700 privatnih radio i TV stanica. Pitanje je bilo sta s tim uraditi, da li sacekati nov zakon o dodeli frekvencija i kanala, kojim ce broj korisnika morati da bude prepolovljen, a u medjuvremenu ponuditi Nezavisnom udruzenju novinara da pripremi predlog tog zakona.

Na tome se sad radi, a u medjuvremenu smo odlucili da zadrzimo status kvo s postojecim licencama, sto znaci da se u ovom periodu nikome nece oduzimati ranije dodeljene dozvole, niti ce se izdavati nove", rekao je Djindjic.

Odgovorajuci na konkretan prigovor direkcije B92 i ANEM o (ne)dodeljivanju novih frekvencija, Djindjic rekao sledece: "Neki ljudi traze privilegije. Oni ne zele zakon, vec traze licencu kako bi postali nacionalan TV kanal, mada u ovom trenutku vec imaju svoj TV kanal i to bez licence. Prema tome, oni to rade ilegalno. Medjutim, mi to prihvatamo, jer i svi ostali nezavisni elektronski mediji tako rade u Srbiji. Pojedini nezavisni novinari su veoma glasni u svojim kritikama, ali mi kao Vlada ne mozemo da ucinimo nista ni pozitivno ni negativno u odnosu na novinare. Mi nemamo legalnu osnovu za pritisak na nezavisne medije, niti uopste na medije u Srbiji. Mi ih ne placamo, niti imamo zakon kojim bi se ucinilo nesto protiv medija. Jedino sto mi cinimo to je da ne dajemo privilegije pojedinim medijima. Neki od njih su nasi prijatelji, ali mi sad imamo u Srbiji nov sistem kojim zelimo da svima pruzimo ravnopravan pristup nacionalnim izvorima. Ako je neko bio veoma hrabar u vreme Milosevica, dacemo mu orden, ali ne TV kanal. Kanal ce dobiti putem tendera i to na istoj osnovi kao i svi ostali. Zao mi je, ali to je princip demokratije i trzisne ekonomije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: