SKUPSTINE SRBIJE USVOJILA 5 PREDLOGA ZAKONA IZ PRAVOSUDJA

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2001.

18:00

Default images
Poslanici Skupstine Srbije usvojili su u sredu u nacelu pet zakona iz oblasti pravosudja, koje je predlozio sef poslanicke grupe Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov, javlja Radio B92. Usvojeni su predlozi zakona o uredjenju sudova, o sudijama, o visokom savetu pravosudja, o javnom tuzilastvu i predlog zakona o sedistima i podrucjima sudova i javnih tuzilastava. Skupstina ce o amandmanima na predlozene zakone raspravljati u ponedeljak, 5. novembra, a do tada bi Vlada Srbije trebalo da dostavi parlamentu misljenje o podnetim amandmanima.

Predlozeni paket Zakona je prethodnih nekoliko nedelja bio povod politickih tenzija izmedju jednog dela DOS-a i Demokratske stranke Srbije. Ministar pravde Vladan Batic tvrdi da je predlog zakona skoro u celini radna vezija ovog ministarstva. "Prakticno sva ona osnovna resenja koja je u svojoj verziji dala radna grupa ministartva pravde, sada su inkorporirana u predloge DSS-a koji su amandmanom izmenili prvobitni tekst zakona, tako da je ovaj zakon prakticno 90 posto ili 100 posto radna verzija zakona ministarstva pravde", rekao je Batic.

Dejan Mihajlov medjutim istice da je konacni tekst Zakona u osnovi predlog DSS-a. "Mi smo, nakon rasprave koja je vodjena poslednjih desetak dana, prevashodno strucne rasprave, napravili neke kvalitetne pomake, odnosno prihvatili smo amandmane odbora za pravosudje i upravu, i jednostavno, poboljsali nase predloge zakona. Kao sto je rekao jedan od ljudi koji su ucestvovali u pisanju onog zakona, da vise ne postoje dva predloga vec samo jedan, i da postoji jedan put za resenje u oblasti pravosudja. To je ovaj koji je predlozila DSS sa tim izmenama, tako da je to jedino ono sto jeste tacno. Mi jesmo usvojili primedbe, ali je ovo predlog Demokratske stranke Srbije", rekao je Mihajlov.

Podrsku DOS-a predlogu Demokratske stranke Srbije neki nazivaju politickom trgovinom zbog eventualno buducih "problematicnih" Zakona.

Vladan Batic, medjutim, smatra da je takav vid saradnje neophodan kako se postojeci sistem vlasti ne bi raspao. "Mi moramo biti svesni da je i politicka trgovina nesto primereno politickim koalicijama, a ova politicka koalicija je vrlo komplikovana, pomalo heterogena, i jednostavno uvek mora da dodje do odredjene vrste usaglasavanja. To mozda nije stereotip, to mozda nije saglasno, ali moramo voditi racuna da ovo nije jedna partija na vlasti koja ima monopol vlasti, jednostavno su takve stvari i nacini nuzda, alternativa tome je raspad citavog sistema", istakao je Batic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: