IZGORELA SABORNA CRKVA U NISU

Izvor: B92

Petak, 12.10.2001.

19:00

Default images
U velikom pozaru koji je izbio u petak rano ujutro, Saborna crkva u Nisu izgorela je do temelja, javlja za Radio B92 novinar TV 5 Miodrag Stankovic. Plamen je primecen nesto posle 4:00, vatrogasci su stigli relativno brzo, ali su naisli na zakljucanu kapiju, a prilaz vatrogasnim vozilima sa zadnje strane je bio otezan parkiranim vozilima. Vatra se brzo sirila, a oko 5:30 doslo je do eksplozije, kako se pretpostavlja, plinskih boca koje su u crkvi bile zbog radova na rekonstrukciji. Plamen je zahvatio vece kolicine gradjevinskog materijala, a pola sata kasnije urusio se i krov s kupolama. Pozar je obuzdan nesto posle 9:00. Od Saborne crkve ostale su samo zidine. Unistene su relikvije i umetnicka dela neprocenjive vrednosti. Prema recima njegovog preosvestenstva vladike Irineja vatrogasci, su bili lose organizovani. Nacelnik protivpozarne policije u Nisu Ivica Stojkovic, medjutim, kaze da je dejstvo vatrogasnih ekipa bilo otezano, kako zbog nepristupacnog prilaza hramu, tako i zbog nedostatka hidranata u blizini. Gradonacelnik Nisa Goran Ciric izjavio je da su 2 vatrogasca lakse povredjena u trenutku kada se deo severnog zida obrusio na vatrogasno vozilo koje je zahvatio plamen. Zgariste Saborne crkve u petak su posetili i republicki ministar vera Vojislav Milovanovic i savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic. Nova Saborna crkva bice vrlo brzo podignuta, obecao je ministar vera Milovanovic.

Portparol MUP Srbije, pukovnik Vladan Colic, izjavio je da su u gasenju pozara koji je u petak ujutro izbio u Hramu saborne crkve u Nisu ucestvovale vatrogasne ekipe, komunalne sluzbe grada i pripadnici Vojske Jugoslavije. On je precizirao je da je u akciji gasenja bilo i prepreka jer vatrogasci nisu mogli da udju u dvoriste crkve. Precizirajuci da je pozar izbio u 4:40, Colic je rekao da se, "prema raspolozivim saznanjima, u objektu nalazilo dosta gradjevinskog materijala koji je bio namenjen za renoviranje". "Bilo je tu boja, lakova i ostalog. To sve ukazuje da se nesto od tog gradjevinskog materijala zapalilo i eksplodiralo, a takodje je moguce da su eksplodirale plinske boce. Rano je za donosenje zakljucaka i ocekujemo nalaz specijalizovanih ekipa, Instituta bezbednosti i Ministarstva koje su vec na licu mesta i rade na utvrdjivanu uzroka pozara", rekao je Colic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: