PREDSTAVLJEN PRVI DOKUMENT KOMISIJE ZA ISTINU I POMIRENJE

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2001.

16:08

Default images
Clanovi Komisije za istinu i poverenje predstavili su u utorak Nacrt osnovnog programskog dokumenta Komisije, koji se bavi opstim odredbama, nacinom i organizacijom rada Komisije. "Sama rec 'nacrt' upucuje na otvorenost dokumenta, na mogucnost menjanja, dodavanja, nadogradjivanja. To je tekst kome su sugestije neophodne, a do njegove konacne verzije doci ce nakon konsultacija sa naucnom, strucnom i najsirom javnoscu", izjavio je koordinator Komisije za istinu i pomirenje Ljubodrag Dimic na konferenciji za novinare u Medjunarodnom pres centru. On je rekao da se u prvom delu Nacrta nalaze opste odredbe prema kojima Komisija ima za cilj "podsticanje i organizovanje istrazivanja dogadjaja koji su se desili na prostoru Jugoslavije". "Mi cemo svoju paznju usmeriti na istrazivanje osnovnog politickog, ekonomskog i moralnog propadanja drzave koja se zvala SFRJ. Drugi istrazivacki krug koji ce nas zanimati su ratovi i drugi sukobi na prostoru SFRJ, koji su izazvali velike ljudske zrtve, etnicko ciscenje, izbeglistvo, kulturno i ekonomsko propadanje, medjunarodnu izolaciju, opstu kriminalizaciju drustva i stosta drugo", istakao je Dimic. Prema njegovim recima, trece polje rada Komisije bice pokusaj da se identifikuju krsenje ljudskih prava, kao i povrede medjunarodnog javnog, ratnog i humanitarnog prava.

Dimic je podvukao da ce Komisija nastojati da u potpunosti bude nezavisna i samostalna u odnosu na osnivaca, iako se u nekim segmentima mora oslanjati na autoritet drzave, napominjuci da "Komisija zeli da drzava bude njen servis, a ne obrnuto". "Komisija ce biti otvorena za saradnju sa drzavnim organima, sa nevladinim organizacijama, sa domacim i medjunarodnim strucnjacima, kao i za dijalog sa medjunarodnim zajednicom i njenim institucijama, pre svega, Haskim tribunalom", naglasio je Dimic. On je dodao da ce Komisija formirati istrazivacke timove koji ce staviti akcenat, sa jedne strane, na naucna i strucna istrazivanja u arhivskim fondovima, a sa druge, na razgovore sa ucesnicima dogadjaja, tj. svima onima koji mogu da pomognu da se do istine dodje. "Rezultati do kojih dodjemo nece biti konacne istine, vec samo pokusaj da se ucini doprinos znanju koje nikada nije konacno", zakljucio je Dimic, prenosi Fonet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: