UMRO VLADO DAPCEVIC

Izvor: B92

Petak, 13.07.2001.

19:31

Default images
Partija rada je saopstila da je njen predsednik Vlado Dapcevic u cetvrtak preminuo u Briselu, u 84. godini, javlja Fonet. U saopstenju se navodi da je Dapcevic u Komunisticku partiju Jugoslavije primljen sa 16 godina, da je vise puta hapsen zbog sirenja propagandnog materijala, ucesca u demonstracijama i sukobima s policijom i pokusaja da ucestvuje u Spanskom gradjanskom ratu. Posle Rezolucije Informbiroa 1948. godine, Dapcevic je uhapsen i osudjen na 20 godina zatvora. Zbog mogucnosti ponovnog hapsenja, Dapcevic je 1958. godine pobegao u Albaniju, a zatim u Sovjetski Savez odakle je primoran 1967. da ode u Zapadnu Evropu, gde je, do stalnog nastanjenja u Belgiji, vise puta hapsen, navodi se u saopstenju. Kaze se da je 1975. godine jugoslovenka policija kidnapovala Dapcevica u Rumuniji, posle cega je osudjen na 20 godina zatvora. Dapcevic je 1989. izasao iz zatvora, a 3 godine kasnije je postao predsednik Partije rada. Svoju aktivnost Dapcevic je usmerio na borbu protiv rata, za uspostavljanje mira medju jugoslovenskim narodima, pri cemu je borba protiv velikosrpskog nacionalizma i rezima Slobodana Milosevica bila "neposredni cilj njegovog politickog delovanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: