SKUPSTINA SRBIJE USVOJILA DEKLARACIJU O STANJU NA KOSOVU

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2001.

20:37

Default images
Poslanici Skupstine Srbije usvojili su u cetvrtak uvece Deklaraciju o stanju na Kosovu kojom se odbacuje Ustavni okvir za privremenu samoupravu, a medjunarodnoj zajednici predlaze da revidira dokument. Deklaraciju je sacinila parlamentarna Radna grupa, koju su cinili sefovi svih poslanickih klubova, osim Srpske radikalne stranke, uz ucesce predsednika Skupstine Dragana Marsicanina. On je, na kraju sednice procitao tekst Deklaracije u kojoj se izmedju ostalog navodi da se ne prihvata Ustavni okvir za privremenu samoupravu jer "prejudicira konacno resenje na stetu drzavnih interesa SRJ, Srbije, Srba i ostalog nealbanskog stanovnistva u pokrajini".

Radna grupa republickog parlamenta navodi i da Kfor i UNMIK "nisu obezbedili minimalne uslove koji omogucavaju izlazak Srba i ostalog nealbanskog stanovnistva" na novembarske izbore na Kosovu. "Smatra se da je potrebna saradnja sa UNMIK-om i OEBS-om u pogledu registracije biraca, ukljucujuci tu i sva lica raseljena sa Kosova i Metohije, s tim sto ucesce u procesu registracije ni u kom slucaju ne prejudicira konacnu odluku o izlasku ili neizlasku na izbore", navodi se u tekstu Deklaracije. Takodje se od civilnih i vojnih vlasti UN trazi da obezbede postovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, obezbede povratak prognanih i izbeglih, kao i da se u najkracem roku rasvetli sudbina svih kidnapovanih i nestalih lica u periodu od dolaska Kfora na Kosovo. Skupstina Srbije zahteva i "zakljucenje sporazuma sa SRJ o statusu misije UNMIK i Kfor na Kosovu i Metohiji". Takodje se i od Saveta bezbednosti UN zahteva da "strucno i nepristrasno ocene saglasnost dokumenta Ustavni okvir za privremenu samoupravu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti".

Predstavnik socijalista, Branislav Ivkovic, rekao je da ce poslanici SPS-a glasati za ponudjeni tekst Deklaracije i rekao da ova deklaracija u sustini nosi medjunarodnoj zajednici poruku: “Mi nista vise ne trazimo od vas osim da postujete dokument koji ste vi doneli i primenite ih dosledno i celovito”. Ivkovic je rekao da je u trenutku kada govori u sali sedi 150 poslanika. “Znaci, da stotinu poslanika u trenutku kad se raspravlja o Kosovu – o posebno bitnom nacionalnom pitanju dve petine poslanika nije u sali”, rekao je Ivkovic.

Za Deklaraciju nisu glasali poslanici radikala i SSJ. Sef poslanicke grupe SSJ, Borislav Pelevic, ponovio je da ta partija nije glasala za usvajanje Deklaracije, smatrajuci da je ponudjeni tekst preblag jer u njemu ne pise da treba deo vojske i policije, koji je odredjen rezolucijom 1244, da se vrati na Kosovo. Vecerasnjim usvajanjem Deklaracije, Skupstina Srbije zavrsila je vanrednu sednicu, a – kako je najavljeno – poslanici iduce nedelje nece raditi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: